Odluka pred Vijećem

Mostar i sindikati dogovorili osnovicu plaće

Pred mostarskim vijećnicima naći će se odluka o obračunu plaća uposlenika Grada Mostara s utvrđenom osnovicom i bodovima za obračun plaće…
Gospodarstvo / Novac | 19. 01. 2024. u 13:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik i sindikati, Sindikalno vijeće Grada Mostara, koji čine Samostalna sindikalna organizacija državnih službenika i namještenika Grada Mostara i Samostalni sindikat vatrogasaca, potpisali su sporazumom o obračunu plaće za vremenski period od 1. siječnja do 31. prosinca 2024 godine.

Osnovica i bod

Kako je navedeno u odluci o kojoj će mostarski gradski vijećnici glasovati na sljedećoj sjednici dogovorena je u iznosu od  405,26 KM i bod za obračun plaće koji iznosi 1,05.

Za razdoblje od 1. lipnja do 31. prosinca 2024. godine dogovorena je osnovica u iznosu od 405,26 KM i vrijednost boda  za obračun plate koji iznosi 1,1025.

Pored osnovice za obračun plaća prilikom obračuna, koristit će se i bod za obračun plaće koji se utvrđuje zakonom, odnosno odlukom Gradskog vijeća o izvršavanju proračuna za svaku  proračunsku godinu, a, kako se navodi, prilikom utvrđivanja osnovice i boda za obračun plaće, uzet će se u obzir projekcija  proračuna za sljedeću godinu, kao i kretanje GDP i indeksa potrošačkih cijena, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Podsjetimo, Grad Mostar je tek nakon sudskih presuda počeo s isplatom sa zakonski obračunatom osnovicom jer je još od 2016. godine pa sve do ožujka ove djelatnicima pogrešno obračunavao plaće. Isplata tih zaostataka i trenutnim uposlenicima ali i onima koji su otišli u mirovinu teška je pet milijuna KM a još se ne govori o tome tko bi trebao odgovarati za ovako skup propust.

Novi propust

Naime, Grad Mostar je u razdoblju od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pogrešno obračunavao plaće svojim uposlenicima pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio Odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima. Obveza će, navedeno je nakon toga u Odluci, onima koji su podnijeli tužbe protiv Grada i koji ne odustanu od daljnjeg vođenja sudskog postupka biti izmirena po pravomoćnim sudskim presudama.

Novi propust dogodio se i s odlukom o visini osnovice i boda za obračun plaće u tijelima vlasti Grada Mostara za razdoblje 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine koja se našla na prošloj sjednici mostarskog Gradskog vijeća iako su se plaće već isplaćivale po novom obračunu, odnosno prije same odluke.

Pisali smo tada da je odluka usvojena tako što su mostarskim vijećnicima tijekom sjednice stigle čak tri verzije zbog problema s računanjem.

Potplaćeni inspektori

Na nezakonitosti u isplatama plaća upozoravali su i revizori koji su istaknuli Grad da koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Također, presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Podsjećamo, uposlenici mostarske Gradske uprave krajem 2022. godine podnijeli su prijavu nadležnim federalnim i kantonalnim inspekcijama nezadovoljni odnosom poslodavca prema njihovim pravima iz radnog odnosa.

Naime, osim problema s neusklađivanjem plaća i nezakonitim isplatama što je završilo i sudskim epilogom zbog čega je presuđeno da Grad Mostar mora isplatiti i sadašnjim i bivšim uposlenicima oko 5 milijuna KM, prijavljeno je da se prilikom isplate ne poštuje zakon koji kaže kako od jedne do druge isplate plaća ne smije proteći više od 30 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close