Skupština

Proračun HNŽ-a za 2024. godinu - Povećanje za plaće i naknade, najavljene i uštede

Nacrt proračuna predviđa povećanje za plaće i naknade za 21 milijun KM, a ministar financija u Vladi HNŽ-a Adil Šuta najavio je da će u njemu sigurno biti ušteda ondje gdje za to bude bilo prostora.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2023. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za 2024. godinu, koji se danas našao pred zastupnicima u županijskoj skupštini, predviđa povećanje za plaće i naknade za 21 milijun KM, a ministar financija u Vladi HNŽ-a Adil Šuta najavio je da će u njemu sigurno biti ušteda ondje gdje za to bude bilo prostora.

- Ovo resorno ministarstvo je poslalo prednacrt 31. listopada, raspravili smo ga te smo dali svim ministarstvima i upravama prostora da daju primjedbe i prijedloge. Ono što bih naglasio jest da je, u odnosu na proračun iz 2023. godine, za plaće i naknade obaveza u 2024. godini veća za 21 milijun KM. Imamo obaveze i za dopunska prava boraca koja ćemo planirati u prijedlogu proračuna, kao i druga sredstva za razvoj gospodarstva, turizma i ostalog. Poštovat ćemo sve kolektivne ugovore, nitko neće biti uskraćen za svoja prava – rekao je Šuta.

Uštede u Proračunu

Dodao je kako će se Vlada „domaćinski odnositi u skladu s raspoloživim sredstvima te će tako planirati i proračun za 2024. godinu“.

- U nacrtu proračuna se radi o cifri oko 353 milijuna KM, a mislim da će prijedlog biti i veći. On će uključiti i druge segmente, jer se u nacrtu ne planiraju već prikupljena sredstva od cesta i vodnih naknada. Čekamo i odluku federalnog parlamenta o dodjeli sredstava županijama, nakon čega ćemo imati pravu sliku za konačan prijedlog proračuna za 2024. godinu – istaknuo je županijski ministar financija.

Video: U proračunu HNŽ-a za 2024. godinu najavljene uštede

Šuta je potvrdio kako će u Proračunu sigurno biti ušteda.

- Ušteda će sigurno biti, ograničen nam je manevarski prostor. Za plaće i naknade imamo 21 milijun KM više, nova su prava i u osnovnom i u srednjem obrazovanju, a od 1. siječnja imamo novih 150 policajaca i mlađih inspektora. Rezat ćemo na onim troškovima za koje smatramo da nisu neophodni, a ulagat ćemo u razvoj, infrastrukturu i poštovanje kolektivnih ugovora – kazao je Šuta.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač očekuje kako će se konačan prijedlog proračuna usvojiti već u siječnju.

- Nažalost, kasnimo s Nacrtom proračuna za 2024. godinu, nadamo se da ćemo prijedlog donijeti do sredine siječnja, točnije u prvih deset dana. Kada govorimo o samom nacrtu proračuna, sukladno financijskoj situaciji o kojoj sam već ranije govorila, on je planiran na razini 15,9 milijuna KM manje u odnosu na Rebalans proračuna za 2023. godinu. Razlog takvog umanjenog plana prihoda je, prije svega, što nismo ukalkulirali transfer koji se očekuje od Federacije, a koji je bio dio rebalansa. Kada govorimo o rashodima imamo povećanje plaća u iznosu od 10 milijuna KM i povećanje za otplatu kredita preuzetih od strane Vlade – izjavila je Buhač.

Privremeno financiranje

Kako kaže, sve ostale stavke su planirane u manjoj razini kako bi se uravnotežili s raspoloživim prihodima.

- Fiskalna politika govori, odnosno izvršenje naših prihoda, da tu ne možemo očekivati povećanje u odnosu na rebalans za 2023. godinu. Ono što je naš plan, nakon transfera iz Federacije, je uraditi rebalans, a onda ukalkulirati sve one stavke koje smo planirali, u smislu proširenja prava i drugih sredstava koja su potrebna za uravnoteženje proračuna i dolaska na razinu rebalansa – poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a.

Prema zakonu, nužno je usvojiti odluku o privremenom financiranju.

- Zakonska je obveza, ako se ne donese proračun za 2024. godinu do 31. prosinca, donijeti odluku o privremenom financiranju, a koja predviđa financiranje na razini prva tri mjeseca prethodne godine, to je čisto tehnička odluka – kazala je Buhač.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Džafer Alić naglasio je kako u skupštinskoj proceduri nema amandmana na proračun.

- Imamo raspravu, prijedloge i usmjerenje iz Skupštine, odnosno zastupnika, u kojem smjeru bi prema njihovom mišljenju trebala ići izrada prijedloga proračuna i današnja sjednica će ići u tom toku. Kada vidimo predložene sume u nacrtu, smatram da nemamo nekog velikog prostora za velike zahtjeve. Skupština će Vladi dati prijedloge za proračun, za koji smatramo da će biti razvojan i koje će biti moguće implantirati te održati velike sustave za koje smo zakonski zaduženi poput sustava obrazovanja, sustava sigurnosti te sustav zdravstva. Smatram da ćemo u 2024. godini imati kvalitetan, siguran i stabilan proračun. Vjerujem da će prijedlog proračuna biti predložen do kraja siječnja i da ćemo u razumnom roku završiti s financijskim planom za 2024. godinu – zaključio je Alić.

Kopirati
Drag cursor here to close