I šta ćemo sad?

MMF upozorava na obustavu rasta mirovina i plaća u javnom sektoru, RS osporava izvještaj kao 'naručen'

Gospodarstvo / Novac | 15. 10. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u Bosni i Hercegovini usporava neočekivano brzo. Ovo se navodi u posljednjem izvještaju koji je objavila Centralna banka BiH.

S druge strane, iz MMF-a stiže upozorenje: potrebno je obustaviti rast mirovina i plaća u javnom sektoru da bi se ojačala fiskalna održivost.

Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, inflatorni pritisak popušta. U RS-u je u srpnju zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH 2,8 posto, izvijestila je Federalna televizija.

Međutim, vlastima – kako državnim tako i entitetskim – stiglo je pismo iz MMF-a u kojem se preporučuju uštede u javnom sektoru, te stavljanje izvan snage odluka o povećanjima iz prethodnih i ove godine.

"Plaće nećemo smanjivati. Njihova preporuka je da se smanje plaće i mirovine i socijalna davanja. Nećemo to raditi. U najmanjoj mjeri ćemo ostaviti kao što je na razini ove godine, ali ćemo praviti uštede na nekim drugim stavkama", poručuje ministrica financija RS-a Zora Vidović.

Napominje da ima informacije i da je stav Federalne vlade da do smanjenja ne bi trebalo doći ni u tom entitetu, te će mirovine i u narednom razdoblju biti usklađivane sa zakonom, a da će se o plaćama procjenjivati na osnovu mogućnosti.

Iz sindikata koji već štrajkaju poručuju: smanjenja ne smije biti!

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Božo Marić smatra da je izvještaj MMF-a "neko naručio". Nisu se, navodi, oglasili kada je trošeno 50 milijuna na sportsku dvoranu niti pola milijuna na softver.

Entitetska vlast šalje umirujuće poruke. Kažu, financijska situacija stabilna, sve preuzete obaveze će biti izmirene.

"RS je osigurala financiranje da zatvori ovu fiskalnu godinu i to je bio naš cilj. Da bi ostala stabilna, RS će ostati u pogledu garancija za sadašnju potrošnju", poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Predstavnici opozicije kažu, ipak, da Vladi RS-a u ovom trenutku nedostaje dio sredstava da bi zatvorili sve obaveze.

"Pokušat će ovih 500 milijuna maraka koje im nedostaju do kraja godine da dobave emisijom trezorskih zapisa, kratkoročnih zaduženja, u određenim segmentima i dugoročnih zaduženja. U ovoj godini milijardu i dvjesto milijuna maraka kreditnih sredstava Vlada RS-a treba da isplati", napominje za Buku Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close