Inflacija

MMF upozorava: Obustavite rast mirovina i plaća u javnom sektoru

Stiglo je pismo iz MMF-a u kojem se preporučuju uštede u javnom sektoru, te stavljanje izvan snage odluka o povećanjima iz prethodnih i ove godine.
Gospodarstvo / Novac | 14. 10. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u Bosni i Hercegovini usporava neočekivano brzo. Ovo se navodi u posljednjem izvještaju koji je objavila Centralna banka BiH. S druge strane, iz MMF-a stiže upozorenje: potrebno je obustaviti rast mirovina i plaća u javnom sektoru da bi se ojačala fiskalna održivost.

Inflacija veća u RS-u nego u Federaciji

Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, inflatorni pritisak popušta. U RS-u je u srpnju zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH 2,8 posto.

Međutim, vlastima - kako državnim tako i entitetskim - stiglo je pismo iz MMF-a u kojem se preporučuju uštede u javnom sektoru, te stavljanje izvan snage odluka o povećanjima iz prethodnih i ove godine.

"Plaće nećemo smanjivati. Njihova preporuka je da se smanje plaće i mirovina i socijalna davanja. Nećemo to raditi. U najmanjoj mjeri ćemo ostaviti kao što je na razini ove godine, ali ćemo praviti uštede na nekim drugim stavkama", poručuje ministrica financija RS-a Zora Vidović.

Napominje da ima informacije i da je stav Federalne vlade da do smanjenja ne bi trebalo doći ni u tom entitetu, te će mirovine i u sljedećem periodu biti usklađivane sa zakonom, a da će se o plaćama procjenjivati na osnovu mogućnosti. Iz sindikata koji već štrajkuju poručuju: smanjenja ne smije biti, prenosi Akta.

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Božo Marić smatra da je izvještaj MMF-a "netko naručio". Nisu se, navodi, oglasili kada je trošeno 50 milijuna na sportsku dvoranu niti pola milijuna na softver.

''MMF ne može iznositi nikakve zahtjeve''

Entitetska vlast šalje umirujuće poruke. Kažu, financijska situacija stabilna, sve preuzete obaveze će biti izmirene.

"RS je obezbjedila financiranje da zatvori ovu fiskalnu godinu i to je bio naš cilj. Da bi ostala stabilna, RS će ostati u pogledu garancija za sadašnju potrošnju", poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Predstavnici oporbenih stranaka kažu, ipak, da Vladi RS-a u ovom trenutku nedostaje dio sredstava da bi zatvorili sve obveze.

"Pokušat će ovih 500 milijuna maraka koje im nedostaju do kraja godine da dobave emisijom trezorskih zapisa, kratkoročnih zaduženja, u određenim segmentima i dugoročnih zaduženja. U ovoj godini milijardu i dvije stotine milijuna maraka kreditnih sredstava Vlada RS-a treba da isplati", napominje Vukota Govedarica, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a u NSRS-u.

Govedarica dodaje da je politika zaduživanja dovela do toga da je samo u ovoj godini kroz kamate isplaćeno skoro 200 milijuna maraka, ali da ipak neće doći do aranžmana s MMF-om, te da samim tim MMF ne može iznositi nikakve zahtjeve, nego preporuke. Slično kaže i ministrica Vidović, uz konstataciju da do aranžmana uopće neće doći zbog političkih uvjetovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close