Samo lagano

MMF-u ništa nije jasno

''U prošlosti ovo se nije događalo i zato smo bili iznenađeni kad smo čuli da je došlo da kašnjenja, posebno imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije'', rekao je šef Misije MMF-a za BiH.
Gospodarstvo / Novac | 08. 05. 2020. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne razumijem šta je problem. Čini nam se da bi trebalo da bude lako rješivo'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Martin Petri, šef Misije MMF-a za BiH.

Petri kaže da, iako su zainteresovani da vide kako će se razriješiti situacija, nemaju uvid u razloge zašto je došlo do ovog kašnjenja u smislu korištenja novca.

''U prošlosti ovo se nije događalo i zato smo bili iznenađeni kad smo čuli da je došlo da kašnjenja, posebno imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije'', rekao je i dodao kako je ovo za njih ''prilično neuobičajena situacija''.

''Odobrili smo program i doznačili novac, uz razumijevanje da je vlastima novac hitno potreban. Jako je nesretna situacija da novac stoji na računu neiskorišten'', rekao je.

Kaže kako su jako dobro surađivali s vlastima dok se dogovarao ovaj program.

''Činilo nam se da su vlasti bile svjesne urgentnosti da se sredstva brzo doznače. Zato smo bili jako iznenađeni kad smo saznali da postoji problem s raspodjelom sredstava entitetima'', rekao je i dodao kako je MMF-u ''teško shvatiti što je točno razlog za kašnjenje''.

Govoreći o stanju u ekonomiji BiH, Petri je rekao kako se radi o globalnoj krizi koja je teško pogodila sve zemlje.

''BiH je reagirala relativno brzo u usporedbi s nekim drugim zemljama i počela se baviti efektima krize. Radi se prvenstveno o zdravstvenoj krizi, a nakon toga i o ekonomskoj krizi. U izvještaju ističemo da je ekonomija teško pogođena jer očekujemo pad od pet posto BDP-a u 2020. Ono što nam se sada čini kao novi moment je da izgleda da će kriza trajati duže. Čini se da će rast morati biti revidiran prema dolje i u 2020, ali i u 2021. Međutim, kad-tad oporavak će se desiti. Dobra je stvar da je u ranijem periodu vođena relativno odgovorna fiskalna politika koja je stvorila jednu vrstu 'fiskalnog bafera', koji vlasti mogu iskoristiti u ovoj krizi. Mislimo da je dodatno usmjeravanje sredstava u zdravstveni i socijalni sektor najveći prioritet. Vlasti bi trebale pomoći i poduzećima i građanima da prođu kroz krizu'', rekao je.

Kaže kak vlasti u BiH imaju određena sredstva koja mogu iskoristiti te da domaća financijska tržišta i dalje funkcioniraju, tako da vlasti mogu tu da se zadužuju.

''Ali vlasti su tražile naš novac zato što je jeftiniji, tako da što se duže bude čekalo na naš novac, bit će skuplje. Situacija trenutno nije kritična, ali što se duže čeka – bit će lošije stanje'', naveo je šef misije MMF-a u BiH za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close