Reakcija

Ministar Delić o dodjeli sredstava udruženjima: Nema afere, niti će je biti

Dodjela sredstava udruženjima izvršena je po ponovljenom Javnom pozivu za raspodjelu prihoda ostvarenih u Budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.
Gospodarstvo / Novac | 27. 10. 2023. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obratio se danas novinarima na press konferenciji sazvanoj zbog nastojanja određenog kruga pojedinaca koji, kako to navodi u svom priopćenju za javnost, putem manjeg broja medija pokušavaju plasirati u javni diskurs poluinformacije u vezi s dodjelom sredstava udruženjima po ponovljenom Javnom pozivu za raspodjelu prihoda ostvarenih u Budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

U obraćanju novinarima ministar Delić posebno je istaknuo profesionalnost i ozbiljan pristup novinara temama iz oblasti socijalne zaštite, pohvalivši objektivno i senzitivno izvještavanje u proteklom razdoblju.

Namještene, fingirane afere

„Prije svega doista želim pohvaliti vašu posvećenost izvještavanju o temama iz oblasti socijalne zaštite, a potom i profesionalnost i iskazani senzibilitet u samom načinu izvještavanja, ne samo vezano za temu današnje press konferencije, nego i sve što smo dosad radili. Podsjetit ću vas da ste upravo vi senzibilnim i objektivnim informiranjem u nedavnom slučaju vezanom za Pazarić spriječili da se u javnosti dižu tenzije i da se zbog pritisaka koji u takvim situacijama nastanu donesu štetne odluke koje bi zaustavile započete procese u ozdravljenju ove ustanove koja zbrinjava najosjetljivije i najteže kategorije našeg društva, a istovremeno ste pokrili temu i dali javnosti sve neophodne informacije. Na tome sam vam zahvalan u ime kompletnog sustava socijalne zaštite“, kazao je na ministar Delić.

Naglasio je da je isti odnos medija primijetio i prema temi vezanoj za javni poziv za dodjelu sredstava udruženjima iz prihoda ostvarenih u Budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

„Proteklih dana svjedočili smo pokušaju instaliranja u javni diskurs namještene, fingirane afere kad je u pitanju dodjela ovih sredstava. Ciljano usmjerenih na diskreditaciju mene. Želim naglasiti da sam svjestan da su ovo politički montirani pokušaji diskreditacije i da neću pristati da se za to zloupotrebljava ni Ministarstvo, a ni korisnici naših usluga, u ovom slučaju udruženja koja su aplicirala za dodjelu ovih sredstava. Zato sam vas i pozvao danas da vam dam sve informacije jer se u javni diskurs plasiraju poluinformacije za koje vi novinari bolje od mene znate da su gore od laži i neistina jer im je teže ući u trag“, pojasnio je ministar.

S ciljem jasne predstave o cjelokupnom procesu provođenja ovog javnog poziva ministar Delić predočio je novinarima kronologiju i dokumentaciju počev od poništenja prvog javnog poziva do raspisivanja ponovljenog javnog poziva, te sve provedene procedure.

159 aplikacija

Prvi put ovaj javni poziv Ministarstvo je raspisalo početkom ožujka ove godine i na njega je pristiglo 159 aplikacija od kojih je svega 57 ispunilo eliminacijske uvjete za prolazak u daljnju konkursnu proceduru, što je znatno manje od 50 posto očekivane realizacije. Komisija za pregledanje i provjeru formalno - tehničke ispravnosti podnesenih zahtjeva ovog konkursa utvrdila je da 102 prijave aplikanata, koji nisu zadovoljili uvjete konkursa, uglavnom su tehničke prirode, te donijela zaključak da je razlog tome primjena nove Uredbe koja je stupila na snagu siječnja ove godine.

„Razmotrili smo najbolje mogućnosti za realizaciju ovog konkursa i zauzeli stav da je opravdano poništiti konkurs i ponovo ga objaviti. Imamo dovoljno vremena da se procedura ponovo provede i da ostvarimo bolju i pravedniju realizaciju financiranja projekata po ovom osnovu“, kazao je ministar.

Provedene su sve neophodne procedure koje je Ministarstvo moralo provesti zbog poništenja javnog poziva i raspisan je ponovljeni javni poziv na koji se prijavilo 195 udruženja, od kojih je 147 zadovoljilo uvjete tehničke ispravnosti prijava. To je, kako je kazao ministar, pokazalo opravdanost poništavanja javnog poziva i uočene nedostatke prilikom ocjenjivanja aplikacija pristiglih po prvom javnom pozivu.

Naglasio je i da stvarni problem i dalje predstavlja Uredba Vlade FBiH koju je prethodna vlada promijenila i kojom je, osim što je značajno izmijenjen sistem raspodjele sredstava, po prvi put uvedeno i bodovanje općih kriterija što umnogome doprinosi smanjenju prolaznosti projekata udruženja koja imaju manje realiziranih projekata u razdoblju prije objave javnog poziva.

Propusti

„Ovom uredbom Ministarstvu rada i socijalne politike smanjen je iznos sredstava za 1,2 milijuna KM, a ta sredstva koja su bila ranije namijenjena za podršku projektima unaprjeđenja prava i položaja osoba s invaliditetom raspodijeljena su za projekte iz oblasti kulture i sporta. Ne sporim da treba ulagati i u razvoj tih oblasti, ali sam mišljenja da bi prioritet ipak trebali biti projekti namijenjeni osobama, posebno djeci s invaliditetom“, ukazao je ministar na propuste sporne Uredbe za koju je Ministarstvo rada još u svibnju inicijativom prema Vladi tražilo da se izmijeni i prilagodi prioritetima u društvu. Vlada je prihvatila inicijativu Ministarstva i očekuje se da će do izmjene uredbe doći prije raspisivanja javnih poziva u sljedećoj godini.

Ministar je kazao i da ne može procijeniti iz kojeg razloga je Federalno ministarstvo financija dalo Mišljenje s primjedbama, posebno ako se u obzir uzme činjenica da su u dijelu svoje nadležnosti koji se odnosi na raspodjelu sredstava dali pozitivno mišljenje, a problematizirali usklađenost sa zakonom provođenje same procedure javnog poziva.

„Ured za zakonodavstvo je taj koji daje mišljenje vezano za usklađenost procedura sa zakonom i od Ureda smo dobili pozitivno mišljenje. Zbog Mišljenja Ministarstva financija s primjedbama, a kako bismo ih pokušali otkloniti, zatražili smo da se izvrši budžetski nadzor i ukoliko se pokaže da smo bilo gdje prekršili procedure mi ćemo čitav proces povući i ove godine nećemo ni dodijeliti sredstva. Zakon nam to dozvoljava i mi ćemo se držati pravila kao što smo se uvijek i držali“, kazao je ministar.

Naglasio je da je zahtjev za nadzor koji je uputilo Ministarstvo rada i socijalne politike poslano početkom listopada, dakle mnogo ranije nego je krenula ova predstava u javnosti.

Podsjetio je i da pojedini parlamentarci također problematiziraju ovaj javni poziv, a da pri tome ne vladaju osnovnim informacijama, počev od iznosa predviđenih sredstava pa do činjenice da još nisu ni dodijeljena.

S tim u vezi, kazao je ministar, u pitanju je 728.000 KM ukupnih sredstava, a ne 728 milijuna KM. Sredstva još nisu dodijeljena i neće ni biti, ukoliko se ne steknu svi uvjeti neophodni za isplatu ovih sredstava.

Svi dokumenti bit će dostupni na web stranici Ministarstva u rubrici Obavještenja, kao i na upit svim zainteresiranim medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close