Zloupotreba položaja

Suđenje: Kupljeno vozilo odobrio i koristio ministar za boračka pitanja FBiH

''Salko [Bukvarević] je rekao da nema ništa protiv ako mogu kupiti auto iz rezervi, kako to ne bi išlo na štetu korisnika'', ispričao je Dreković.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2023. u 16:44 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ministar Salko Bukvarević nije imao ništa protiv nabavke vozila Tiguan, koje je i sam povremeno koristio, naveo je svjedok Obrane Šerifa Patkovića, optuženog za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije.

Ramiz Dreković je objasnio da je bio angažiran kao savjetnik u Ministarstvu za boračka pitanja Federacije od rujna 2015. do travnja 2018. godine. Rekao je da je u Upravnom odboru Fondacije bilo angažirano osam članova, koji su između sebe birali predsjednika, a u tom je periodu izabrani predsjednik bio Šerif Patković.

Da se ne ide na štetu korisnika

Povjerenstvo Ministarstva je, nastavio je Dreković, kontrolirala rad Fondacije, ali on na kolegiju Ministarstva, gdje se raspravljalo o izvještaju, nikada nije čuo da je bilo nešto sporno u radu Fondacije. Članovi Upravnog odbora su, pojasnio je, bili prisutni na sastancima u Ministarstvu.

Dreković je, na upit braniteljice Lejle Terzimehić o kupovini vozila marke Tiguan, rekao da je bio prisutan na sastanku kada je Patković informirao tadašnjeg ministra Bukvarevića da je, s ciljem opremanja Fondacije, neophodno nabaviti vozilo. Bukvarević je preminuo 2020. godine.

''Salko [Bukvarević] je rekao da nema ništa protiv ako mogu kupiti auto iz rezervi, kako to ne bi išlo na štetu korisnika'', ispričao je Dreković.

On je naveo i kako je Patković tražio da mu se, zbog ušteda, dozvoli da koristi auto kako bi ''se odvezao i dolazio iz mjesta gdje je živio u Zenici''. Objasnio je kako je Patkovićev rad podrazumijevao da obilazi općine i tvrtke te približi ljudima rad Fondacije kako bi osigurao njeno financiranje.

Dreković je, kako kaže, nakon medijskih natpisa i priča u Ministarstvu o zloupotrebi vozila, o tome pitao Bukvarevića, koji mu je rekao da se vozilo ne zloupotrebljava. Dodao je da je i ministar Bukvarević koristio vozilo kada vozilo Ministarstva ne bi bilo dostupno.

Ugovor o lizingu

Patković je ranije bio optužen sa Senom Šehovićem da su, kao odgovorne osobe u Fondaciji, od lipnja 2016. do listopada 2018. godine – bez suglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je s tvrtkom ''Porsche Leasing'' Sarajevo zaključio ugovor o financijskom lizingu o kupovini automobila, koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez ikakvih ograničenja. Šehović je, nakon postizanja sporazuma s Tužiteljstvom, osuđen na osam mjeseci zatvora.

Tužitelj Feđa Fejzagić je pitao svjedoka da li mu je poznato u kojem periodu je vozilo nabavljeno, na šta Dreković nije znao točno reći. Na to je Fejzagić pitao da li se radilo o nabavci Citroena, što je bilo planirano i navedeno u izvještaju, dok nabavka Tiguana nije, na šta je svjedok odgovorio da zna da je nabavljen džip, dodavši da je bilo opravdano da Fondacija ima vozilo. Upitan da li je Patković imao putne naloge, Dreković je rekao da ih nije gledao.

Tužitelj je svjedoka pitao da li mu je poznato da Upravni odbor Fondacije ni članovi Federalne vlade nisu znali ništa o nabavci Tiguana, kao i da ona nije navedena u planu nabavki, na šta je svjedok odgovorio da nema tih saznanja, te da nije čitao izvještaje. Dreković je rekao da je iz Ministarstva otišao u travnju 2018. godine i ne zna što se poslije toga događalo.

Suđenje se nastavlja 25. rujna kada će biti saslušan Alija Redžić, drugi svjedok Odbrane, koji se nije pojavio na današnjem ročištu, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close