Namet za Metu

Italija uvodi porez Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Istražitelji su zaključili da bi se Metina besplatna registracija korisnika u zamjenu za pristup njihovim podacima trebala okvalificirati kao razmjena usluga, koja podliježe obavezi plaćanja poreza na promet (PDV).
Gospodarstvo / Novac | 23. 02. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanske porezne vlasti smatraju da bi Facebookova matična kompanija Meta trebala plaćati PDV na razmjenu usluga budući da korisnike besplatno registrira u zamjenu za pristup njihovim podacima, otkrili su izvori.

Istragu su otvorili suci u Milanu na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je od financijske policije i porezne uprave zatražio da provjere postoji li argument za oporezivanje Metine registracije korisnika, prenosi Hina.

Besplatna registracija

Istražitelji su zaključili da bi se Metina besplatna registracija korisnika u zamjenu za pristup njihovim podacima trebala okvalificirati kao razmjena usluga, koja podliježe obavezi plaćanja poreza na promet (PDV), navela su dva izvora.

Talijanska financijska policija i porezna uprava utvrdili su model prema kojem bi Meta morala platiti oko 220 milijuna eura poreza na promet u Italiji u 2021. godini, prema izvorima.

Za razdoblje od 2015. iznos se penje na 870 milijuna eura.

Najrelevantnija je točka uspostava veze između besplatnog pristupa platformi i prijenosa podataka kao oporezive transakcije, što bi moglo imati reperkusije i po druge multinacionalne kompanije i europske zemlje, objasnio je jedan od izvora.

Treći je izvor Reutersu rekao da, po Metinom tumačenju, ne postoji izravna veza između korisničkih podataka i pristupa platformi. Ako ta veza nije utvrđena, ne postoji ni osnova za naplatu PDV-a, objasnio je.

Porezna za vratom

Procjena talijanskih vlasti poslana je Meti koja trenutno razgovara s poreznom upravom, saznaje se iz izvora.

Kompanija može prihvatiti rezultate istrage i platiti traženi iznos ili ga osporiti i pokrenuti upravni spor.

Iz Mete su poručili da se ne slažu sa zaključkom talijanskih poreznih vlasti.

"Uopće se ne slažemo s idejom da bi osiguravanje pristupa korisnika digitalnim platformama trebalo podlijegati PDV-u", rekao je glasnogovornik Mete u izjavi poslanoj Reutersu elektronskom poštom.

Dodao je da Meta ozbiljno shvaća svoje porezne obveze, plaća sve relevantne poreze u zemljama u kojima posluje i potpuno će surađivati s vlastima.

Europski ured državnog tužitelja istaknuo je da ne komentira istrage koje su u tijeku i da neće javno potvrditi na kojim slučajevima radi.

Vijest o poreznoj istrazi prvi je u srijedu objavio talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano.

Kopirati
Drag cursor here to close