Kopirali Muskovu ideju

Facebook i Instagram uvode naplatu "plave kvačice"

Metine društvene mreže implementirat će sličan sustav verifikacije korisničkih profila kakav je na Twitter uveden nedavno. Oni koji će ga plaćati imat će pristup dodatnim uslugama.
Sci-Tech / Internet | 20. 02. 2023. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Zuckerberg ove je nedjelje najavio nešto što se od njegovih društvenih mreža nije očekivalo, ali ipak je u skladu s njihovom dugogodišnjom strategijom "posuđivanja" tuđih ideja.

Uvest će, kažu, uslugu mjesečne pretplate za Facebook i Instagram, što je odmah podsjetilo na Twitterovo uvođenje naplate verificiranih računa, popularnih "plavih kvačica" u programu Twitter Blue.

Meta Verified

Program nazvan Meta Verified omogućit će korisnicima verificirati svoje korisničke profile na Instagramu i Facebooku, a činit će se to provjerom službenog osobnog dokumenta.

Takav profil dobit će poznatu plavu kvačicu, tj. svima će na taj način komunicirati kako je riječ o pravom, a ne lažnom, profilu.

Korisnici, za koje se pretpostavlja da će biti slavne osobe, unutar ovog će programa dobiti napredan sustav zaštite od imitatorskih računa i izravan pristup korisničkoj podršci – i to je otprilike sve, uz obećanje o većem dosegu i vidljivosti njihovih objava na tim mrežama.

Zadovoljstvo plave kvačice i spomenutih beneficija pretplatnici će morati mjesečno platiti 11,99 dolara na webu ili 14,99 dolara a iOS-u. Već ovoga tjedna opcija će biti aktivirana korisnicima iz Australije i Novog Zelanda, a ostatak svijeta dobit će je također uskoro.

Što sa naslijeđenim oznakama?

Iz Mete ne govore što će biti s postojećim, naslijeđenim, verifikacijskim oznakama profila. Podsjetimo, Elon Musk je najavio da će svi oni, koji su ranije na temelju zasluga ili činjenice da su javne ličnosti, dobili plavu kvačicu (ili je možda "ispod stola" platili), ostati bez nje – u slučaju da ne odluče plaćati pretplatu na Twitter Blue.

Hoće li verifikacija na Facebooku i Instagramu ubuduće također biti privilegija rezervirana za pretplatnike, za sada ne znamo.

Ono što znamo, jest da u službenom opisu stoji kako će ovaj projekt donijeti "evoluciju u značenju verifikacijskog bedža", kako će mu pristup imati više korisnika, a ljudi će "moći znati da su u kontaktu s autentičnim računima".

 

Kopirati
Drag cursor here to close