U FBiH nema isplata

Institucije BiH na privremenom financiranju, FBiH nema ni privremeno financiranje

Za usvajanje federalnog proračuna čekaju se Zastupnički dom, te Dom naroda Parlamenta FBiH koji još nije konstituiran.
Gospodarstvo / Novac | 05. 01. 2023. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je instrukciju o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine s obzirom na to da proračun institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu nije usvojen, potvrđeno je za Faktor.

Ni Federacija BiH nema usvojen proračun, ali još nema ni odluku o privremenom financiranju što znači da se ne mogu isplaćivati nikakve naknade koje su predviđene za ovu godinu.

Isplata uvećanih mirovina pod upitnikom

Bez proračuna dolazi u pitanje prije svega isplata uvećanih mirovina jer bez proračuna mora biti donesena odluka o privremenom financiranju, a to znači isplatu svih naknada u iznosu u kojem su se isplaćivale u siječnju prošle godine kada se nisu dogodila povećanja.

Za usvajanje federalnog proračuna čekaju se Zastupnički dom, te Dom naroda Parlamenta FBiH koji još nije konstituiran.

Kako je pojašnjeno u resornom federalnom ministarstvu, zakonski su ili proračun ili odluka o privremenom financiranju trebali biti doneseni do kraja 2022. godine.

Ipak, u praksi vremena ima još do kraja siječnja bilo za proračun bilo za odluku o privremenom financiranju jer se u ovom mjesecu isplaćuju naknade za decembar, odnosno troši se proračun za 2022.

Redovne naknade u veljači

''Prve redovne naknade za 2023. godinu prispijevaju početkom veljače. Dobro bi bilo usvojiti proračun što prije kako bi se otklonila nesigurnost'', dodaju iz Ministarstva financija FBiH.

Kada je u pitanju nivo institucija Bosne i Hercegovine, za njihovo financiranje u prva tri mjeseca ove godine odobreno je 268,4 milijuna KM, što je četvrtina proračuna BiH za 2022. godinu.

Institucije tijekom privremenog financiranja ne mogu započinjati nove projekte.

Iz Ministarstva financija i trezora BiH nisu odgovorili na pitanja postavljena prije osam dana o odluci o privremenom financiranu niti što je s nacrtom proračuna za ovu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close