Povrat PDV-a na kupljeno domaće

Institucije BiH još nisu dobile nijednu inicijativu 'vikend bez PDV-a'

Ovakva inicijativa najviše bi se odrazila na prodaju robe široke potrošnje.
Gospodarstvo / Novac | 29. 10. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije BiH još nisu dobile nijednu inicijativu za odobravanje vikenda bez PDV-a, koji bi građanima donio uštede jer bi im bio vraćen porez za kupovinu domaćih proizvoda.

U takvoj povlastici nedavno su uživali stanovnici Sjeverne Makedonije te su je masovno iskoristili, o čemu svjedoči podatak da je 10, 11. i 12. listopada ukupno 204.088 Makedonaca kupilo domaće proizvode i usluge, te računalnu opremu.

Nije bilo inicijativa

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kažu za "Nezavisne novine" da u BiH nije bilo takvih inicijativa.

Kako ističu iz UNO, Zakon o porezu na dodatnu vrijednost u BiH ne daje mogućnost da se u okviru postojećeg zakona donese takva odluka.

"Barem to ne može uraditi UNO jer je on organ koji samo provodi zakone iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakon o PDV-u u BiH. Politiku indirektnog oporezivanja utvrđuju i donose Upravni odbor (UO) UNO, čiji su članovi i tri ministra financija u BiH, Savjet ministara BiH i parlament BiH. Ukoliko bi pomenuta tijela donijela jednu takvu odluku, onda bi UNO samo istu proveo", dodaju iz UNO.

Iz Ureda predsjedavajućeg UO UNO BiH također su nam potvrdili da nije bilo inicijative za izmjenu zakona ili donošenja novog podzakonskog akta u vezi s povratom PDV-a.

"Ako takvih inicijativa bude, one će se u skladu s procedurama naći na dnevnom redu UO UNO uz prethodno obavljene analize i mišljenja o provodivosti takvog akta", dodaju iz Kabineta.

Dobro bi došlo građanima

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON Prijedor, smatra da ne bi bilo loše pokrenuti ovu inicijativu, ali da to ne mogu učiniti udruženja. Takve inicijative, kako ističe, mogu da pokrenu samo gospodarstvenici, a ne udruženja za zaštitu potrošača.

"Možda i mi možemo uputiti dopis, ali bi on predstavljao samo mrtvo slovo na papiru bez nadležnih koji odlučuju o svemu ovome i koji treba da prepoznaju ovakve akcije, koje bi dobro došle našim građanima u vrijeme virusa korona", kaže Marićeva za "Nezavisne".

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS, kaže da bi se takva inicijativa najviše odrazila na prodaju robe široke potrošnje.

Ocjenjuje da bi došlo do povećanja prodaje, a samim tim i koristi za potrošače, jer bi cijena proizvoda bila umanjena za vrijednost PDV-a.

Osigurati uvjete za ideju

"Ukoliko bi se nešto takvo primijenilo kod nas, to bi prvo podrazumijevalo da se moraju osigurati svi tehnički uvjeti realizacije cijele te ideje. Nakon toga treba vidjeti koji su rezultati, odnosno efekti jedne takve aktivnosti", rekao je Blagojević za "Nezavisne".

Podsjetimo, nedavno je u Sjevernoj Makedoniji održan vikend bez PDV-a kao jedna od Vladinih antikriznih mjera. Omogućeno je građanima te zemlje da kupuju domaće proizvode i usluge, kao i IT opremu, za što im se u roku od 15 dana vraća PDV.

Analize i poređenja koje je izvršila makedonska Uprava za javne prihode pokazuju da je tijekom vikenda bez PDV-a ostvaren 9,5 puta veći promet makedonskih proizvoda u odnosu na isti prošlogodišnji vikend.

Kopirati
Drag cursor here to close