4,2

Inflacija u BiH: Rasle cijene restorana, hotela, piva, sokova…

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u odjeljku restorana i hotela i to za 6,9 posto, uslijed povećanja cijena smještaja za 13,3 posto.
Gospodarstvo / Novac | 24. 05. 2024. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježile su blagi rast u travnju objavio je portal Bloomberg Adria navodeći kako su potrošačke cijene u prosjeku porasle za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj razini inflacija iznosi 1,2 posto, što je ubrzanje u odnosu na ožujak, kada je godišnja inflacija iznosila 0,9 posto, što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima i ostalih dobara i usluga.

Pale cijene odjeće i stanovanja

Kako navodi Boolmberg, u odnosu na ožujak ove godine, cijene su najviše rasle u kategorijama kultura i zabava, odjeća i obuća i restorani i hoteli. Pad cijena zabilježen je kod stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

U usporedbi s travnjem prošle godine, najviše su rasle cijene u hotelima i restoranima, te ostalih dobara i usluga (financijske usluge i osiguranje). U kategoriji restorani i hoteli zabilježen je rast cijena od 10,5 posto, pri čemu su usluge ishrane porasle za 10,7 posto, a usluge smještaja za 9,4 posto. Cijene u kategoriji ostalih dobara i usluga su na godišnjoj razini porasle za 5,8 posto, a najveći rast cijena zabilježen je kod financijskih usluga - 23,5 posto i osiguranja - 7,6 posto.

S druge strane, pale su cijene odjeće i obuće te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata i namještaja.

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u Republici Srpskoj u travnju se nisu mijenjale u odnosu na ožujak ove godine, dok su u odnosu na travanj prošle godine više za 2,5 posto, navodi Bloomberg.

Rast u odjeljku restorana i hotela

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u odjeljku restorana i hotela i to za 6,9 posto, uslijed povećanja cijena smještaja za 13,3 posto. Slijedi rast cijena ostalih proizvoda i usluga za 5,4 posto, što je posljedica poskupljenja usluga osobne higijene za 8,8 posto.

U odjeljku rekreacije i kulture cijene su više za 4,5 posto, zbog viših cijena u grupi knjiga i udžbenika od 10,5 posto, zatim u odjeljku alkoholnih pića i duhana 4,5 posto, uslijed povećanja u grupi piva od 9,1 posto.

Rast cijena od tri posto i manje zabilježen je u ostalim odjeljcima, među kojima se izdvajaju veća povećanja u grupama ostalih usluga vezanih za motorna vozila (+24,6 posto) i popravka aparata za domaćinstvo (+37 posto)..

Hrana i bezalkoholna pića bilježe rast od dva posto zbog viših cijena mineralnih voda i sokova od devet posto i ostalih prehrambenih proizvoda od 7,4 posto.

Očekuje se inflacija od 4,2 posto

Niže cijene na godišnjoj razini, u travnju 2024. godine, zabilježene su u odjeljku odjeće i obuće (-7,5 posto), zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tijekom godine.

S podacima o inflaciji, Republički zavod za statistiku izvijestio je i da je prosječna mjesečna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u travnju 2024. godine iznosila 1.400 KM i u odnosu na ožujak nominalno i realno je veća za 0,4 posto. U odnosu na isti mjesec prethodne godine neto plaća je nominalno veća za 10,7 posto, a realno za osam posto.

Financijski sektor u BiH za 2024. očekuje inflaciju od 4,2 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će inflacija u BiH u 2024. usporiti na tri posto sa 6,1 posto u prošloj godini, naveo je Bloomberg. 

Kopirati
Drag cursor here to close