Vlada

HNŽ: Bolnicama 7 milijuna KM

Iz resora Ministarstva prometa i veza, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rehabilitaciju regionalne ceste R-418B Prozor – Konjic, čije stanje zahtjeva žurne građevinske intervencije…
Gospodarstvo / Novac | 09. 02. 2021. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, 139. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, osigurala je ukupno 7 milijuna KM grant sredstava.

Kako je priopćeno nakon sjednice, ''temeljem mjerila za financiranje zdravstvenih ustanova, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici raspoređen je godišnji iznos od 4.112.500,00 KM, Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić' 1.869.000,00 KM i Općoj bolnici Konjic 1.018.500,00 KM''.

''Vlada, iako nije poslodavac u zdravstvu i nije zadužena za plaće djelatnika, značajnim sredstvima kontinuirano podupire rad kako bolničkih tako i ustanova primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja za koje se izdvaja ukupno 2 milijuna KM'', navedeno je u priopćenju.

Žurna obnova ceste

Iz resora Ministarstva prometa i veza, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rehabilitaciju regionalne ceste R-418B Prozor – Konjic, čije stanje zahtjeva žurne građevinske intervencije kako bi se ispunili uvjeti za sigurno i nesmetano odvijanje prometa putnika i roba.


Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja – ribolovne zone za obavljanje športsko – rekreacijskog ribolova na području HNŽ, kako bi se osigurao kontinuitet korištenja ribolovnih zona Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar, Neum, Ravno i Stolac, te blagovremeno provela procedura koju Zakon propisuje.

Bruceloza vodeća bolest

Također, usvojeno je Izvješće o preventivnim akcijama suzbijanja zaraze životinja i stanju zaraznih bolesti u HNŽ u 2020. godini. Istaknuto je kako su vodeće bolesti među životinjama bruceloza, parazitarne bolesti, te američka gnjiloća pčelinjeg legla i nozemoza kod pčela.

Novčane potpore

Vlada je usvojila i Izvješće o realiziranju županijskih novčanih potpora za 2020. godinu za koje je ukupno izdvojeno 2 milijuna KM. Istaknuto je da je za poticaje u biljnoj i animalnoj proizvodnji odobreno 2.504, za kapitalna/investicijska ulaganja 50, te ostale vrste potpora 166 zahtjeva klijenata.

Također, prihvaćeno je Izvješće o stanju u veterinarstvu za 2020. godinu. Navedeno je kako je stanje u veterinarskim stanicama na području HNŽ dijelom popravljeno zahvaljujući nizu upravnih mjera i angažmanu sektora za veterinarstvo Ministarstva, što je rezultiralo ažuriranjem i usklađivanjem poslovanja i rada s postojećim zakonskim propisima i davanjem odgovarajućih rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje veterinarske djelatnosti.

Koncesije

Iz resora Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila Izvješće o stanju eksploatiranja mineralnih sirovina na prostoru HNŽ i realiziranju ugovora o koncesijama. Mjerodavne inspekcije u 2020. godini obavile su inspekcijski nadzor 50 subjekata na 62 lokaliteta kojima gospodare predmetni subjekti nadzora i 15 lokaliteta u inundacijskom (vodnom) pojasu vodotoka.

Također, usvojeno je Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva za 2020. godinu u kojemu su istaknute najčešće pojave kršenja propisa i problema u pojedinim područjima nadzora, te dati prijedlozi za poboljšanje učinkovitosti.

Od mina čisto 83.425 m2

Vezano za rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je pozdravila i s 80.000,00 KM poduprla aktivnosti u svezi s projektom prekogranične suradnje TRANSCPEARLYWARNING.

Usvojeno je Izvješće o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava za prošlu godinu u kojem je navedeno kako su deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, u sklopu protuminskih akcija (operacije čišćenja mina i tehničkog izviđanja), na području HNŽ očistili površinu od 83.425 m2 .

Služba za spašavanje s visina

Također, prihvaćena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organiziranju službi zaštite i spašavanja HNŽ čime je omogućeno da se u Udruzi „Hercegovačka gorska služba spašavanja – Stanica u Čapljini“ formira služba za spašavanje s visina, te poduzimanje aktivnosti vezanih za njeno opremanje i stručno osposobljavanje.

Vlada i sindikati

Nakon razmatranja informacija resornih ministarstava u svezi s pregovorima sa sindikatima oko zaključivanja kolektivnih ugovora, istaknuto je kako su ''uspješno završeni pregovori sa sindikatima policije i službenika i namještenika tijela uprave i sudske vlasti, a u uskoro će započeti pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika''.

''Vlada daje punu potporu pregovaračkim timovima pred kojima tek predstoji pregovarački proces, a tamo gdje je on uspješno okončan pozdravlja konstruktivan dijalog socijalnih partnera i čestita na uspješno okončanom pregovaranju'', navodi se u priopćenju nakon sjednice Vlade HNŽ-a.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close