Compound

Greška korisnike kriptovaluta učinila bogatijim za desetine milijuna dolara

Compound je u srijedu kasno uočio "neuobičajenu aktivnost", kada su žetoni već bili distribuirani, objavila je tv-postaja CBS.
Gospodarstvo / Novac | 08. 10. 2021. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnička greška na decentraliziranoj financijskoj (DeFi) kripto platformi Compound upravo je učinila neke korisnike kriptovaluta bogatijim za desetine milijuna dolara, objavio je Tanjug.

Ova popularna kripto platforma je pristupila prošlog tjedna rutinskom ažuriranju koda koji upravlja transakcijama korisnika, ali je tijekom ažuriranja napravljen neki propust zbog kojeg su greškom distribuirani tokeni u vrijednosti oko 92,6 milijuna dolara nekim korisnicima koji imaju tzv. "pametne ugovore", odnosno naloge za automatski transakciju.

Prema izvještaju CNBC-a, ceh ove greške će biti mnogo veći od prvobitno procijenjenog, jer izvorni tokeni Compounda, nazvani Comp, i dalje "cure" nekontrolirano, a moguća šteta može dostići 162 milijuna dolara.

"Smatrali smo da je katastrofa gotova... ali se ispostavilo da je u riziku mnogo više milijuna nego što smo mislili. Oko 162 milijuna dolara je u opasnosti nakon što je ažuriranje krenulo naopako", kaže Robert Leshner, osnivač Compound Labsa.

Compound je u srijedu kasno uočio "neuobičajenu aktivnost", kada su žetoni već bili distribuirani, objavila je tv-postaja CBS.

Leshner se tada brzo oglasio na Twitteru kako bi uvjerio korisnike da vrate neočekivane "zgoditke", pri čemu je pribjegao i prijetnjama svakome tko ne vrati tokene, što je u izazvalo polemike o pravilima privatnosti u svijetu digitalnog novca, u kojem nema zvaničnog regulatora.

Leshner je prvo napisao da korisnici mogu zadržati 10 posto sredstava kao bonus, ali je zaprijetio da će otkriti identitet onih koji ne vrate tokene.

"Ako ste zbog greške u složenom protokolu primili veliku količinu Comp tokena molimo vas da ih vratite", napisao je on na Twitteru, navodeći ID računa. Dodao je da će ih, u suprotnom, zbog prihoda prijaviti Poreznoj upravi, i da će većina biti u nevolji.

Doxing - ili javno otkrivanje informacija poput imena i kućnih adresa - smatra se grubim kršenjem protokola u svijetu kriptovaluta, u kojem korisnici obično najviše cijene privatnost i odsustvo središnje vlasti.

Cijena Compoundova tokena Comp pala je za oko 4,8 posto, izvještava CNBC.

 

Kopirati
Drag cursor here to close