Žurnal

(Još jedna) mreža za izvlačenje javnog novca

Žurnal piše kako nije dobio odgovor je li Ministarstvu gospodarstva HNK Marinada dostavila izvještaj kojim je opravdala utrošak sredstava…
Gospodarstvo / Posao | 25. 01. 2022. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kadrovi bliski HDZ-u, ili i sami članovi HDZ-a, putem mreže kompanija u Hercegovini izvlače javni novac iz proračuna. Dok se tobože bore za prava veterana i povratnika, a kako su na funkcijama, novac znaju dodijeliti - sami sebi'', piše portal Žurnal.

Niko Marušić aktuelni je direktor Fonda za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije. Ujedno, on je osnivač kompanije Marinada iz Mostara, te HDZ-ov prvi čovjek za iseljeništvo. S Draganom Čovićem putovao je kao član izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, kako bi razgovarao o predstojećim ustavnim promjenama.

Javni novac

Ukupni kapital Nike Marušića u kompaniji Marinada, prema službenom registru poslovnih subjekata, je oko 1,2 milijuna KM, piše Branka Mrkić-Radević u tekstu na Žurnalu.

Kompanija Marinada, navodi se u tekstu, korisnik je značajnih poticaja i sredstava sa različitih nivoa vlasti, iako ima samo jednog uposlenika.

''Čak i kada ne ispunjava uvjete i ne nađe se na popisu korisnika poticaja, Marinada će sredstva dobiti na drugi način – posebnom odlukom u vidu interventne pomoći od, opet, kadrova HDZ-a'', piše Žurnal.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg (HDZ) odobrio je u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Sredstva su dodijeljena kroz program Ministarstva gospodarstva HNK. Prema informacijama Žurnala, Marinada nije ispunjavala uvjete za poticaj u okviru redovnog programa pa su sredstva morala biti proslijeđena na drugi način.

Žurnal piše kako nije dobio odgovor je li Ministarstvu gospodarstva HNK Marinada dostavila izvještaj kojim je opravdala utrošak sredstava, te da li je ranije odbijena za dodjelu sredstava.

''Ovo nije jedini javni novac koji je Marinada dobila: od Federalnog ministarstva poljoprivrede, dobili su i 20 tisuća KM poticaja namijenjenog poljoprivrednicima u okolnostima pandemije. Grad Mostar u 2020. dao im je 25 tisuća KM, i to u okviru grantova nevladinim organizacijama. Tu se lista ne iscrpljuje, ali princip je jasan'', navodi se u tekstu.

Mreža

Grantove je Marinada dobivala i od susjeda - u prosincu 2020., u okviru projekta za poticanje povratka Hrvata Vlada Republike Hrvatske proslijedila je Marinadi oko 40 tisuća KM za revitalizaciju "hrvatske poljoprivrede".

''A sam Niko Marušić u Širokom Brijegu legalizirao je i nelegalno sagrađeni stambeni objekt. Počeo ga je praviti još 2003., a tek 2017. , kada je već bio direktor Fonda, podnio je zahtjev Gradu Široki Brijeg za njegovu legalizaciju. Zahtjev je odobren, a ne samo da je objekt legaliziran nego je Marušić postao i vlasnik parcele od 126 kvadrata. Platio ju je, brojem i slovom, 441 KM!  Uz sve to, Marušić je i predsjednik Udruge veterana antiterorističke postrojbe Vojne policije HVO-a, pa se i tako ponekad nađe na listi poticaja. A ponekad opet i od Vlade RH - Udruga veterana od Hrvatske je dobila novac za sadnju "eko-češnjaka"'', navedeno je.

Portal piše kako Niko Marušić nije sam u izvlačenju javnog novca.

''Radi se o mreži kompanija, čiji su osnivači ili vlasnici i kadrovi HDZ-a, kao i Marušić. Osnivači kompanije Marinada osim Marušića su hercegovačke kompanije Najvest i Konherc. Najvest vodi porodica Stojkić, a Konherc Velimir Rozić i Tomas Bevanda. Tomas Bevanda, vlasnik Konherca, bio je potpredsjednik Glavnog odbora HDZ-a Mostar. Njegova kompanija u 2020., pandemijskoj godini, imala je ukupni prihod od skoro 1,2 milijuna KM. Sada Konherc, dakle, putem Marinade čiji je osnivač, dobiva javna sredstva'', navodi Žurnal.

Portal dodaje kako ''Konherc posluje s velikim brojem javnih poduzeća, a značajna sredstva inkasira od Elektroprivrede HZHB, na čijem je čelu HDZ-ov kadar Marinko Gilja. (Poslovi vrijedni do 400 tisuća KM) U Elektroprivredi je, prema pisanju Inforadara, zaposleni i sestrić Dragana Čovića Branislav Stojkić''.

Kavade

Niko Marušić vlasnik je još jedne kompanije Marinada – u Širokom Brijegu. Osnivač ove kompanije je firma Vinine iz Širokog Brijega. A u firmi Vinine opet ista imena iz Konherca i Marinade – Tomas Bevanda, Niko Marušić, Velimir Rozić.

''Niko Marušić i Marinada stoje i iza pompezno najavljivane suradnje hrvatske Podravke i domaćih kompanija o izgradnji tvornice za preradu paradajza u Mostaru. Dragan Čović, Andrej Plenković i predsjednik Podravke (kasnije preminuo) Marin Pucar položili su kamen temeljac za izgradnju fabrike. Niko Marušić tada je bio na čelu Fonda, ali nije jasno da li se na fotografijama pojavljuje u tom svojstvu ili ipak kao osnivač Marinade. Ovo nije prvi put da je Marušić zbog dvije stolice na kojima sjedi bio prinuđen da preuzme dvostruku ulogu – i gosta i domaćina. Prilikom posjeta državnika Hrvatske bio je i u situaciji da kao direktor Fonda sa gostima razgovara o koristi koje će imati kao – osnivač Marinade! Jedan primjer: 2019. godine ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat posjetio je HNK'', navodi Žurnal.

Portal navodi kako su ''premijer Herceg i ministar Horvat, između ostalog, razgovarali i o suradnji Podravke i  „braniteljskih zadruga“, između ostalih i Marinade. Sastanku su prisustvovali Niko Marušić, u ulozi direktora Fonda, te predstavnik Udruge Marinada Niko Pušić. Tako je Marušić, direktor, nabacivao posao Marušiću – biznismenu. Marušić je, sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša praktično sam sebi isplaćivao novac. Kako? Fond za zaštitu okoliša HNK dao je 2019. Najvestu novac za nabavku alata – 3.500 KM'', piše portal.

Dodaje se kako je prošla godina dana a da nema ''ni k od kavada''.

Bez odgovora

Žurnal navodi i kako je web stranica Fonda ''potpuno netransparentna – na njoj nema budžeta Fonda, korisnika sredstava, podataka o javnim nabavkama, ni bilo kakvih detalja o aktivnostima i utrošku novca''.

Žurnal navodi i kako je ostao bez odgovora tko ga je i kada imenovao na ovu poziciju.

''Konkurs za izbor direktora bio je javan, ali ništa više od toga. U njemu je jasno navedeno da najuspješniji kandidat mora imati sedam godina iskustva, tri u struci, i iskustvo u poznavanju okolišnog menadžmenta. Kako nas je direktor Marušić uporno ignorirao, nejasno je je li zadovoljavao sve ove kriterije, te je li traženo iskustvo iz okolišnog menadžmenta stekao u Ministarstvu branitelja, gdje je bio zaposlen prije Fonda'', navodi se u tekstu.

Kopirati
Drag cursor here to close