Cijene ne padaju

Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsjećaju da su u BiH cijene goriva uvijek bile niže u odnosu na sve države koje nas okružuju.
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u BiH da natoče rezervoare, prvi put je jeftinije nego na našim benzinskim crpkama, što stručnjaci ocjenjuju nezapamćenim paradoksom, te još jednom podvlače da bh. trgovci naftnih derivata treba drastično da snize cijene.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatske, prosječna cijena litra benzina od jučer ujutro je 8,23 kune (2,11 KM), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM).

Službeni podaci, koji stižu iz Crne Gore, pokazuju da je i na njihovim crpkama došlo do pada cijena, tako da će u sljedeća dva tjedna  benzin koštati već od 0,99 eura (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 eura (1,87 KM).

Poređenja radi, uzeli smo po jednu benzinsku crpku u Sarajevu, gdje benzin košta 2,16, a dizel 2,21, koliko koštaju i u Tuzli, dok je Banja Luka nešto povoljnija, pa za litar goriva, u prosjeku, treba izdvojiti oko dvije marke pa naviše. Istina, postoje i pojedine crpe gdje je gorivo znatno jeftinije, ali i one gdje su cijene dosta više.

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsjećaju da su u BiH cijene goriva uvijek bile niže u odnosu na sve države koje nas okružuju.

Taj podatak, kako ističu, nizko ne može opovrgnuti te dodaju da je najveća razlika u cijenama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske crpke uvijek bile znatno skuplje u poređenju sa onima u BiH.

"Tvrdim da imate benzinske crpke u Hrvatskoj na kojima je gorivo jeftinije nego u BiH. To se nikad ranije nije dogodilo. U Hrvatskoj su uvijek cijene goriva bile više 30 do 50 feninga. Stoga su njihovi građani dolazili u BiH i kupovali ovdje gorivo", rekao je za "Nezavisne novine" Almir Bečarević, stručnjak za energente.

Analiza koju je dostavio "Nezavisnim" dovoljno govori sama za sebe - kada je cijena barela nafte iznosila 147 američkih dolara, na našim crpkama gorivo je koštalo do 2,50 KM. Sada, na svjetskom tržištu nafta košta oko 23 dolara, a na našim pumpama gorivo je 1,90 do 2,20 KM.

"Rafinerijske cijene od početka godine bilježe drastičan pad i prate pad cijene nafte na svjetskom tržištu", poručuje Bečarević.

Borci za zaštitu potrošača naglašavaju da su naši distributeri morali davno prilagoditi cijene kretanjima na svjetskom tržištu, što ni blizu nisu učinili. Na vlasnicima crpki je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cijenama mogli da doprinijeti da gospodarstvo stane na svoje noge.

"Na većini crpki kod nas cijena goriva ostala je iznad dvije marke, a vidljivo je da svi mogu poslovati sa daleko nižim cijenama", kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor, koja dodaje da postoje pojedine crpke koje su značajnije snizile cijene, te da tako treba da postupe i ostale.

Sa druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS ističu da su cijene goriva na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj nedavno snižene ponovno, a u skladu sa, kako navode, sniženim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu i nešto nižim rafinerijskim cijenama.

"Činjenica je da trošarine i državni nameti na svaki litar goriva i dalje iznose preko jedne KM, te ako bude izmijenjena visina nameta, sigurno je da će i distributeri reagirati u skladu s tim", rekao je za "Nezavisne novine" Zoran Berak, tajnik ove grupacije.

Ako se gledaju posljednja tri tjedna, kako javljaju agencije, cijena nafte na svjetskom tržištu se prepolovila.

Kopirati
Drag cursor here to close