Kada i koliko?

Fadil se nada značajnom povećanju mirovina u 2022.

O preciznom iznosu uvećanja mirovina još nije moguće govoriti jer se još čekaju točni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.
Gospodarstvo / Novac | 10. 02. 2022. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić održali su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje mirovina kroz redovno i izvanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva točka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. veljače ove godine. Spomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

O preciznom iznosu uvećanja mirovina još nije moguće govoriti jer se još čekaju točni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

''U ovom sazivu smo se najviše bavili mirovinskim sektorom. Ovaj sastanak s predstavnicima umirovljenika smatram samo jednim u nizu naših sastanaka koje smo ustanovili kao dobru praksu od početka rada ove vlade. Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati službenu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO u Domu naroda, nam dozvoljavaju da kroz redovno i izvanredno usklađivanje značajno povećamo iznos mirovina za nama veoma bitnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju'', rekao je premijer Novalić predstavnicima umirovljenika.

Resorni ministar je istaknuo da su umirovljenici prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz Budžet i prioritet isplate mirovina.

''Vi ste naši partneri isto kao što su nam partneri i sindikat i poslodavci i svako rješenje koje donosimo vezano za vašu populaciju važno je da donosimo u komunikaciji s vama'', dodao je ministar Drljača.

Predstavnici saveza umirovljenika su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.

Još jedan od zahtjeva umirovljenika je bio da ne bude dugo razdoblje od redovnog do izvanrednog usklađivanja ove godine.

Također su istakli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore financijski uvjeti, treba raditi na povećanju rasta najnižih mirovina.

Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne mirovine tijekom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 umirovljenika, a da ih je sada 430.000.

Kopirati
Drag cursor here to close