Sve ima svoju cijenu

Eurski udar u Hrvatskoj: Preživjet će svaka deseta mjenjačnica

Većina vlasnika mjenjačnica s kojima su novinari razgovarali kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2023. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neizvjesnost, zatvaranje poslovnica, čekanje i prelazak na kriptovalute umjesto eura dio je planova i razmišljanja domaćih vlasnika mjenjačnica, piše u utorak Jutarnji list.

''U ponedjeljak ujutro, na pravi dan kada su mjenjačnice otvorile vrata, unatoč tome što više ne smiju pretvarati kune u eure, a što čini 85 posto njihova poslovanja, doznajemo da je većina domaćih mjenjačnica ostala gotovo potpuno bez posla i da su njihove poslovnice sad uglavnom prazne'', navodi Jutarnjilist.

Anita Filipović, zaposlenica Mjenjačnice Božo, otvorene prije 25 godina na Vukovarskoj, kaže da su jutros zatvorili svoju drugu poslovnici u Ilici 65.

''Nemamo nikakvu ideju što će biti dalje. Kolege iz Slovenije kažu da je kod njih, nakon uvođenja eura, ostalo tek pet posto svih mjenjačnica, uglavnom u centru grada'', rekla je.

Većina vlasnika mjenjačnica s kojima su novinari razgovarali kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.

Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je 1147 ovlaštenih mjenjača, kojima je središnja banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3500 poslovnica i zapošljavaju više od 10.000 ljudi. Među njima oko 900 mjenjača aktivno pruža uslugu mijenjanja strane gotovine, a u prosjeku 86 posto poslovanja odnosi se na promet s eurom, oko 6 posto s američkim dolarom i oko 5 posto sa švicarskim frankom.

Promjena iz kune u euro čini oko 80 posto prometa i Mjenjačnice Božo. Ostalih 20 posto prometa jest promjena dolara, franka i funte, a onda krune i zlote.

''To vjerojatno neće biti dovoljno za normalno poslovanje, ali neke mjenjačnice, koliko čujem, već razmišljaju o tome da prebace poslovanje na kriptovalute'', govori.

Vlasnik jednog većeg domaćeg lanca mjenjačnica, s 11 poslovnica, koji je zamolio za anonimnost, procjenjuje da će ostati možda deset posto mjenjačnica u Hrvatskoj, dakle njih više od tisuću zatvorit će svoja vrata, a to bi moglo značiti i da će tisuće šalterskih zaposlenika dobiti otkaz.

''Prometi su svima jako pali, mi smo obično u ovo vrijeme imali oko stotinu transakcija do podneva, a danas, eto, samo tri'', objašnjava.

Kaže da su dvije svoje poslovnice jutros već zatvorili.

''Nada se da će preživjeti njihove poslovnice u Dalmaciji i u zračnim lukama'', piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close