Složna braća i sankcije

EU se nije složila oko isključivanja Rusije iz SWIFT sustava

Nizozemski premijer Mark Rutte je rekao da bi takva odluka naštetila i europskim ekonomijama. Rutte je rekao da bi to trebala biti krajnja mjera o kojoj bi se moglo odlučiti u kasnijoj fazi.
Gospodarstvo / Novac | 25. 02. 2022. u 07:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Europske unije obećali su u četvrtak da će uvesti oštre ekonomske i financijske sankcije Rusiji, ali na Zapadu nedostaje konsenzus oko isključivanja zemlje iz sustava financijskih plaćanja SWIFT.

Međunarodnu bankarsku mrežu SWIFT, koja ima sjedište u Belgiji, koristi više od 11.000 institucija širom svijeta. Koristi se za prebacivanje novca s banke na banku, a uklanjanje Rusije iz nje vjerovatno bi takođe imalo utjecaja na europske ekonomije.

Ukrajina je zatražila da se zabrani SWIFT Rusiji. Dok je čelnica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla da sankcije EU moraju uključiti isključenje Rusije iz šeme, mnogi lideri EU i dalje nisu uvjereni, prenosi AP.

Nizozemski premijer Mark Rutte je, na primjer, rekao da bi takva odluka naštetila i europskim ekonomijama. Rutte je rekao da bi to trebala biti krajnja mjera o kojoj bi se moglo odlučiti u kasnijoj fazi.

''Određeni broj zemalja oklijeva jer to ima ozbiljne posljedice po njih same'', rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close