''Za BiH je najbolje da ostane neutralna''

Dodik: Neprihvatljivo je priključiti se sankcijama za Rusiju

''Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to žele raditi, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, brat protiv brata''
Vijesti / Politika | 23. 02. 2022. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Bosnu i Hercegovinu je najbolje da ostane neutralna, odnosno da se konstituira stav da se neće svrstavati na bilo koju stranu kada je riječ o situaciji između Rusije i Ukrajine, rekao je član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

''Osigurati politiku mira i stabilnosti''

Istaknuo je kako se ''njihova politika isključivanja iz NATO struktura pokazala ispravnim jer bi sada, da smo dio NATO-a, a da je izbio sukob u Ukrajini, morali sudjelovati'', što, kaže Dodik, ''ne bi bio ispravno i dobro za bilo koga u BiH''. Dodao je kako su njihove odluke bile strateške.

''Ne mogu dozvoliti da se donese odluka koja bi ugrozila naše odnose s Rusijom. Smatramo da se treba osigurati politika mira i stabilnosti. Ima dosta dezinformacija, oprečnih i koje služe propagandnoj svrsi. I mi ovdje ne znamo dosta stvari kako se tamo događaju'', rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je uvjeren da politike koje vode Zapad su dio strateške orijentacije koja se može vidjeti u onome što je Bizmark govorio o Rusiji i Ukrajini.

''Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to žele raditi, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, brat protiv brata i izmijeniti samosvijest jednog dijela velikog naroda do razine da mrze sve rusko i svoj rod, a da to ni sami ne znaju – rekao je kancelar. Imaju oni koji misle da bi takve politike trebalo provoditi i ovdje'', rekao je Dodik.

''Svijet odavno nije isti''

Naveo je kako ''ne može prihvatiti stavove dijela Zapada koji kaže da je ova situacija kršenje međunarodnog prava''.

“Ne ulazeći u priču št0 Rusija radi, ne stavljajući sa ni na jednu stranu, smatram da o tome mogu pričati oni koji su principijelno za poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Dodik dodavši kako su “bombardovali Srbiju i priznali Kosovo te imenovali visokog predstavnika u BiH bez poštivanja pravilnog načina, isti oni koji sada pozivaju na međunarodno pravo''.

''Svijet odavno nije isti, a pogotovo je na novoj dinamici nakon odluka Rusije. SAD, Rusija, Kina i EU trebaju da sjednu i da se dogovore o nekoj novoj održivoj politici koji bi održala svijet mirnim, a ne da nas dovode u stanje strepnji'', rekao je Dodik, prenosi N1.

Izmjene zakona o CBBiH

Istaknuo je kako ove tenzije stvaraju dodatni pritisak na ekonomiju, a da se o tome u BiH ne govori. Predložio je da se pod hitno u okviru entiteta razmotre ekonomske politike koje će osigurati stabilnost ekonomije i monetarnog sustava. Naveo je kao će uputiti prijedlog izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH kako bi se 400 milijuna eura viška novca moglo dati entitetima, odnosno kako bi CBBiH mogla trgovati domaćim vrijednosnim papirima na domaćem tržištu. Ovaj novac bi, Dodik je rekao, trebao biti utrošen za formiranje entitetskih robnih rezervi.

Također, predlaže i uvođenje novih taksi na uvoz mesa kako bi se poboljšala domaća proizvodnja mesa.

Doživotni zatvor

Predložio je izmjene Kaznenog zakona RS prema kojim se uvela i doživotna kazna zatvora.

''Pojavljuje se izvitoperena praksa da neki osuđenici koji odsluže kaznu, kada se vrate na slobodu, čine ponovo kaznena djela. Ima ih koji su to nekoliko puta činili. Zatražit ću od Ministarstva pravde RS da onaj tko je bio presuđen pet godina i ponovo počini kazneno djelo, da mu se kazna odmah udupla na 10 godina. A za one koji to urade to treći put treba uvesti doživotni zatvor'', rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je BiH, kao i sve druge zemlje, dužna da zauzme vanjsko-politički stav za različite događaje i vrijeme.

''Za svaki događaj i svako vrijeme, BiH je dužna kao i sve druge zemlje da zauzme vanjsko – politički stav. Jedino mjesto gdje se to može dogoditi je Predsjedništvo BiH. Ovo sada je sasvim nova situacija, činjenica da je Rusija priznala ove dvije pokrajine koje su doskora bile u posebnom statusu je jedna nova situacija. Nitko od Predsjedništva nije tražio sjednicu da se o tome razgovara. Kada se bude, ako bude takve sjednice vjerojatno će se neki i pozvati na to. Što se tiče moje pozicije, smatram da trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome da li je netko u pravu ili nije, apsolutno je najkorisnije za nas da ostanemo neutralni''.

Poručio je da je neprihvatljivo da se priključi bilo kom paketu sankcija za Rusiju.

''Za nas je neprihvatljivo da se priključimo bilo kom paketu sankcija koji bilo tko predlaže za Rusiju i mi to nećemo dati. Naprosto, jer smatramo da to nije korisno, ni za Bošnjake. Politika koju smo mi iz RS vodili da se Rusija ne sanckioniše, doprinijela je nekim firmama iz FBH za koje je znam da su izvozile na rusko tržište veoma uspješno. Tu negdje je firma iz RS i FBiH koje su podjednako izvozile na rusko tržište, zahvaljujući politici da se ne svrstavamo u bilo šta. Ukoliko budemo išli dalje, onda ćemo morati pojačati podjele po svim pitanjima i to će postati unutarnje političko pitanje. Zato predlažem da ostanemo neutralni. Ako se bude insistiralo da se priklonimo sankcijama Rusiji, naravno ja to neću dozvoliti i reći ću zašto neću''.

''Svaki događaj i manji od ovog je podrazumijevao da se sastane Predsjedništvo i da se to razmotri. Ja sam bio na svim sjednicama u Predsjedništvu, to kako ja glasam je vezano za drugo pitanje. Neće nam valjda propisivati kako ćemo glasati po određenim pitanjima'', kazao je Dodik.

Europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, oglasio se nedavno putem Twitter naloga, upozorivši kako Republika Srpska neće dobiti oko 600 milijuna eura europskih sredstava za izgradnju dijelova Koridora Vc, kao i željezničke pruge, na teritoriji ovog entiteta.

Milorad Dodik smatra da je riječ o ''politici uvjetovanja''

''Sad je malo odjednom postala EU agilna oko ovog pitanja, sada je kao nešto nema. Politika sankcija je politika obustavljanja projekata i u tom pogledu nije korisna. Jeste točno da moramo izgraditi Koridor Vc od Doboja do Vukosavlja i to je onaj dio koji se financira, negdje oko 280 milijuna eura, 40 posto je donacija EU. Ono što je loše jeste da je to politika uvjetovanja. Koridor VC nije samo interni koridor na području RS, nego paneuropski koridor koji treba da koriste i drugi''.

''Vidjet ćemo kako će se to odvijati, mislim da se to sad upotrebljava u političke svrhe da bi se ukazalo na neke stvari, ali ovo nije prvi put. Isto je bilo i onda kada smo godinu dana čekali da se formira Savjet ministara, isto tako EU nije dala distribuciju sredstava'', kazao je Dodik.

''SIP je za nas nezakonito izabran, on je zlonamjerno izabran kao takav i treba da dodatno posluži političkoj konfuziji u BiH. Vidjeli smo to na lokalnim izborima, kada su identične situacije na različitim izbornim mjestima različito tretirane'',  poručio je Dodik, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close