Prema košarici valuta

Dolar znatno pao, euro ojačao

Nakon dva tjedna rasta, dolar opao
Gospodarstvo / Novac | 01. 08. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer su nakon poruke Feda da je povećanje kamata još daleko splasnule špekulacije o skorašnjem zaoštravanju monetarne politike u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,8 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od početka svibnja, pa je zaronio na 92,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,8 posto, na 109,65 jena, piše Hina.

Američka je valuta i u odnosu na europsku oslabila za 0,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1870 dolara, što je blizu najviše razine u mjesec dana.

Dolarov indeks blago je oslabio u srpnju, nakon što je u lipnju skočio 2,8 posto.

U lipnju je američka valuta znatno ojačala jer je snažan oporavak gospodarstva SAD-a od koronakrize podržavao špekulacije da bi Fed mogao početi smanjivati program kupnje obveznica već ove godine.

Međutim, te su špekulacije splasnule kada su u srijedu čelnici Feda nakon redovne sjednice poručili da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Powell poručio je, pak, da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.

Neki su ulagači špekulirali da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se na tržištima očekuje, no središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

U četvrtak je, pak, objavljeno da je u drugom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo po anualiziranoj stopi od 6,5 posto, znatno sporije u odnosu na 8,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A to znači da se oporavak gospodarstva usporava, što bi moglo voditi i slabljenju inflacijskih pritisaka.

Međutim, u petak je objavljeno da je u lipnju potrošnja Amerikanaca porasla više nego što se očekivalo, a pokazalo se da je inflacija dodatno ojačala u odnosu na Fedovu ciljanu razinu od 2 posto.

Dolar je krajem tjedna nadoknadio dio prethodnih gubitaka i zbog toga što je James Bullard, predsjednik odjeljka Feda u St. Louisu, kazao da bi Fed trebao početi smanjivati svoj program kupnje obveznica, koji mjesečno iznosi 120 milijardi dolara, i to prilično oštro kako bi se program okončao u prvim mjesecima iduće godine.

A to bi otvorilo prostor za povećanje kamata iduće godine, ako to bude potrebno, kazao je Bullard.

Euru su, pak, prošloga tjedna podršku pružili bolji nego što se očekivalo podaci o gospodarstvu eurozone.

Prema izvješću Eurostata, u drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) eurozone porastao za 2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini skočio 13,7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close