Europski sud

Devizna štednja: Ustavni sud Slovenije se mora izjasniti o tužbama bh. građana

Ustavni sud Slovenije morat će odlučivati po zahtjevima bh. štediša
Gospodarstvo / Novac | 04. 11. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava donio je odluku prema kojoj se Ustavni sud Slovenije mora izjasniti o tužbama koje su bh. građani podnijeli zbog devizne štednje u Ljubljanskoj banci, kazala je za Avaz predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić. 

Dodala je da je prethodno Ustavni sud Slovenije odbacio sve tužbe bh. građana i odbio se o njima uopće izjašnjavati.

Izričita dužnost 

''Zato smo bili primorani da se obratimo Europskom sudu za ljudska prava, koji je naglasio da se ne može izjasniti dok se o slučaju ne izjasni slovenski Ustavni sud. Do sada je taj sud izbjegavao izjašnjenje, odbacivao je naše podneske iako je ovaj slučaj njihova izričita dužnost'', pojasnila je Omersoftić.

Prema njenim riječima, Ustavni sud Slovenije sada mora zauzeti stav u odnosu na poziciju u kojoj su se našle štediše, kojima Slovenija odbija vratiti novac ili računa nižu kamatu nego građanima Slovenije, piše Dnevni avaz.

''Imamo raznih slučajeva, tu su štediše kojima je štednja pretvorena u privatizacijsko pravo, koje nije iskorišteno i koji su odbijeni. Ipak, prema presudi Europskog suda za ljudska prava, Slovenija im mora isplatiti štednju. Ima mnogo predmeta u kojima štedišama nije bila izvršena konverzija u privatizacijsko pravo, pa su ipak dobili odbijenicu. S druge strane, Slovenija odbija isplatiti štednju po osnovu darovnog ugovora'', istaknula je Omersoftić. 

35 milijuna KM

Ona dodaje da opstrukcije Slovenije traju već dugo.

''Radi se o oko 35 milijuna KM, koliko iznosi štednja bh. građana u Ljubljanskoj banci. Riječ je o štednji koja je pretvorena u privatizacijsko pravo, a treba znati da je od toga iskorišteno oko milijun i 600 tisuća KM. To znači da trenutno tražimo oko 34 milijuna KM glavnice, plus kamate'', naglasila je Omersoftić. 

Obavljeno vještačenje na sudu u Sarajevu

''Slovenija zloupotrebljava sve podatke bh. štediša, igraju se, izmišljaju i proizvoljno ih tumače. Mi smo na sudu u Sarajevu proveli vještačenje za ljude čija je štednja bila prebačena u privatizacijsko pravo. Sud je utvrdio za svakog štedišu koliko je njegovo pravo i kolika su potraživanja'', pojasnila je Omersoftić.

Kopirati
Drag cursor here to close