Novi pravilnik o radu

Čamdžić: Otpuštanja u Željeznicama RS su udar na radnike, a ne na birokraciju

Gospodarstvo / Novac | 18. 08. 2017. u 12:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Sindikat održavanja šinskih vozila Željeznica Republike Srpske (RS) neprihvatljiv je novi pravilnik o radu, jer predviđa povećanje plaće određenom broju visokoobrazovanog kadra, iako to javno poduzeće posluje s gubicima, a zarade radnicima s najnižim primanjima nisu rasle u posljednjih deset godina.

''To je neprihvatljivo, posebno jer su se i sindikati i radnici složili da se plaće ne povećavaju dok poduzeće ne izađe iz krize'', rekao je u izjavi Feni predsjednik ovog sindikata Goran Čamdžić, upozorivši da iz Željeznica RS-a osim visokoobrazovanog kadra, koji uprava želi da zadrži kroz povećanje plaća, odlaze i kvalificirani radnici, posebno varioci i bravari.

U ovom sindikatu ogorčeni su činjenicom da je među 323 zaposlena, koji bi u prvoj fazi primjene nove sistematizacije do kraja godine trebali ostati bez posla, upravo spomenuti profil radnika.

''Smanjuje se broj bravara, varioca, neophodnih za normalan rad Željeznica i zaposlenih koji imaju najniža primanja, dok u firmi ostaju brojni stručni suradnici, viši stručni suradnici, direktori sektora, šefovi... Samo iz radionice za održavanje šinskih vozila u Prijedoru predviđeno je da bez posla ostane 25 radnika i mahom su ljudi s najnižim primanjima, što je neprihvatljivo i tražimo da ne bude njihovog otpuštanja'', upozorio je Čamdžić, ističući da postoji bojazan da „neko čak priprema teren da se ta radionica u narednom periodu zatvori'', što neće dozvoliti.

Očekuje da Vlada RS-a ne odobri predloženi pravilnik o radu, u dijelu koji predviđa spomenuta povećanja plaća inženjerske struke i određenog srednjeg rukovodećeg kadra.

Predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila je naglasio i da su plaće kvalificiranih radnika smanjenje kroz umanjenje minulog rada, toplog obroka, a isplata regresa je gotovo ukinuta i duguju im se više od deset naknada za prijevoz.

Ističe da se mora utvrditi koji radni profili ne treba Željeznicama RS-a, ali tako da nitko ne ostane na ulici, već da se posebnim zakonom, lex specialis, omogućilo umirovljenje zaposlenih s 40 godina radnog staža, a iz sredstava Svjetske banke isplate sva dugovanja radnika.

Čamdžić kaže da imaju informaciju da u Vladi RS-a rade na pripremi tog zakona, koji neće obuhvatiti samo radnike na Željeznici, već i u svim javnim poduzećima u RS-u.

Predsjednik Nadzornog odbora Žel?eznica RS-a Ratko Đuričić nedavno je izrazio nadu da bi novi pravilnik o radu u Željeznicama RS mogao biti uskoro usvojen, nakon konzultacija s nadležnim u Ministarstvu prometa i veza i Vladom RS-a, kojima će biti prezentirane primjedbe sindikalnih organizacija.

Istaknuo je da su inženjerske i plaće srednjeg rukovodećeg kadra niske i da iznose od 800 do 900 KM, te je izrazio bojazan zbog mogućnosti njihovog odlaska tijekom reformi u Željeznicama RS-a, što se, kako je rekao, desilo u žel?eznicama u regiji, koje su ostale bez velikog broja najbol?eg stručnog kadra.

Kopirati
Drag cursor here to close