Isplata mirovina

Bilo da je 371,77 KM ili 2.174,48 KM, dobit ćete ju 5. svibnja

Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru.
Gospodarstvo / Novac | 30. 04. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata mirovina za mjesec travanj, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, počinje u utorak 5. svibnja. Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru, priopćeno je iz ovog zavoda.

U skladu s tim umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenima u posljednjem razdoblju iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. svibnja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika. Pozivamo umirovljenike, starije od 65 godina, da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se  pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.

Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, umirovljenicima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima obitelji ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje mirovina s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.  Prilikom isplate mirovine, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloporabe.

Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obveza podizanja mirovinskih čekova do 31. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close