Pomoć

BiH Turskoj šalje milijun KM

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Gospodarstvo / Novac | 08. 02. 2023. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na izvanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo je Odluku o odobravanju 1.000.000,00 KM iz tekuće proračunske pričuve za pomoć Republici Turskoj u saniranju šteta nastalih uslijed razornog potresa, koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Podsjetimo, zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Nenad Ćuk kazao je za "Nezavisne novine" da se pripadnici uprave nalaze u gradu Kahramanmarasu, gdje je i bio epicentar razornog potresa koji je u ponedjeljak ujutru pogodio Tursku i da je situacija na terenu vrlo ozbiljna.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Krenuli smo upravo s našim jednim timom na teren. Podijelili smo se u dva tima, tako da možemo raditi rotacije. Ići ćemo kao podrška timu ASAD-a. S nama je jedan potražni pas", kaže Ćuk.

Također, dvadeset dobrovoljaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo (GSS KS) otputovalo je u srijedu ujutru u Tursku kako bi pomogli u akcijama spašavanja nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku i susjednu Siriju.

Erdogan je rekao da se broj poginulih u Turskoj popeo na 8574, čime se ukupni broj poginulih popeo na više od 11 tisuća.

Teško je provjeriti broj u Siriji, ali njezini državni mediji i spasilačka skupina kažu da je poginulo oko 2500 ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da bi se broj mrtvih mogao popeti na 20 tisuća. 

Kopirati
Drag cursor here to close