"Porušeno je preko 950 objekata"

Spasioci iz RS-a na mjestu epicentra potresa: Slike koje mi trenutno gledamo su katastrofa

"U gradu nema struje, nema interneta, komunikacije su vrlo otežane", naglašava Ćuk te dodaje da je prioritet osim pomoći ugroženim građanima i sačuvati pripadnike Civilne zaštite.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 02. 2023. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Nenad Ćuk kazao je za "Nezavisne novine" da se pripadnici uprave nalaze u gradu Kahramanmarasu, gdje je i bio epicentar razornog potresa koji je u ponedjeljak ujutru pogodio Tursku, i da je situacija na terenu vrlo ozbiljna.

"Trenutno specijalizirani tim za potrage i spašavanje Civilne zaštite RS nalazi se na jugoistoku Turske, gdje je bio epicentar potresa. Situacija je vrlo ozbiljna. Krenuli smo upravo s našim jednim timom na teren. Podijelili smo se u dva tima, tako da možemo raditi rotacije. Ići ćemo kao podrška timu ASAD-a. S nama je jedan potražni pas", kaže Ćuk.

On ističe da je situacija krajnje alarmantna te da je teško opisati što proživljavaju građani.

"Evo, od kako smo došli u ranim jutarnjim satima na mjesto događaja, osjetili smo već tri manja potresa i to za vrlo kratko vrijeme. Zgrade su u jako lošem stanju. A samo u gradu u kojem se nalazimo, porušeno je preko 950 objekata. Slike koje mi trenutno gledamo su katastrofa. Jako je opasno ulaziti u ove objekte. U gradu nema struje, nema interneta, komunikacije su vrlo otežane", naglašava Ćuk te dodaje da je prioritet osim pomoći ugroženim građanima i sačuvati pripadnike Civilne zaštite.

"Najbitnija je sigurnost naših pripadnika i učinit ćemo sve da to osiguramo. Veliki međunarodnih timova stalno pristiže. Formira se kamp u koordinaciji s AFAD-om. Bit ćemo na terenu, pratit ćemo situaciju i reagirat ćemo prema istoj", poručio je Ćuk.

Dvadeset dobrovoljaca GSS-a KS otputovalo u Tursku

Dvadeset dobrovoljaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo (GSS KS) otputovalo je u srijedu ujutru u Tursku kako bi pomogli u akcijama spašavanja nakon razornih potresa koji su pogodili Tursku i susjednu Siriju.

Oni su jutros odletjeli sa sarajevskog aerodroma na put za Tursku koja je prije dva dana, zajedno sa Sirijom, pogođena razornim potresima, prenosi Fena.

Ova aktivnost provodi se u skladu sa Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, koja je na sjednici održanoj ponedjeljak izrazila spremnost za slanje pripadnika Gorske službe spašavanja obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina.

Tada je, pored pripadnika GSS KS, na raspolaganje stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice, priopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kopirati
Drag cursor here to close