Parkiraj sa strane

Ako se intenzivira rat u Ukrajini, gorivo bi moglo ići na 5 KM

"Cijenu goriva od 5 KM bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja", rekao je Dekanić.
Gospodarstvo / Novac | 04. 07. 2022. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Hrvatskoj Igor Dekanić komentirao je za RTL situaciju s poskupljenjem goriva.

"Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu... Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu", rekao je Dekanić.

Kaže da je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji.

"To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna'', dodaje.

Smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje.

Smatra da mali trgovci naftom, iako prijete zatvaranjima, neće staviti ključ u bravu.

"Vjerojatno će im vlada pomoći... Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu… Ali vjerojatno će im vlada pomoći tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše", kaže.

"Cijenu goriva od 5 KM bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja", rekao je Dekanić.

Kaže da čak i u tom slučaju vjeruje da bi Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a da bi neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.

Kopirati
Drag cursor here to close