Ministar i UN

Naftni spas: Amerika p(r)ozvana da ukine sankcije Iranu

Gospodarstvo / Industrija | 28. 06. 2022. u 11:21 Bljesak.info/F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar nafte Javad Owji nazvao je američke sankcije Iranu jednim od osnovnih razloga za ugrožavanje svjetske energije.

''Previranja na globalnom energetskom tržištu dovest će svjetsku energiju u opasnost i utrti put za zabrinjavajuće posljedice za uvoznike u zimskom razdoblju'', napisao je Owji na svom Twitter računu u utorak.

Bez sumnje, jedan od osnovnih razloga za takvo stanje su oštre sankcije Iranu kao vlasniku najvećih svjetskih rezervi nafte i plina, dodao je iranski ministar, prenosi IRNA.

Istodobno, glavni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u izvještaju o provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti 2231 pozvao je Sjedinjene Američke Države da ukinu sankcije Iranu.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda u četvrtak kada bi trebalo raspravljati o izvještaju glavnog tajnika kojeg je prošlog tjedna predstavio Vijeću sigurnosti.

U izvještaju Guterres navodi da je iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA),  "najbolja dostupna opcija za postizanje regionalne sigurnosti".

Šef UN-a također je upozorio na daljnja kašnjenja i nedostatak napretka u diplomatskim angažmanima kako bi se JCPOA vratio na pravi put te je pozvao Islamsku Republiku Iran i Sjedinjene Države da pokažu više fleksibilnosti kako bi postigli kompromis o neriješenim pitanjima.

''Ponovno pozivam Sjedinjene Države da ukinu ili odustanu od svojih sankcija kako je navedeno u Planu i da produže izuzeće u pogledu trgovine naftom s Islamskom Republikom Iran'', naveo je Guterres, također pozivajući Iran da se vrati na punu provedbu JCPOA, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Iran i SAD suglasni su da nastave pregovore o povratku SAD-a u JCPOA nakon posjete visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella Teheranu.

Kopirati
Drag cursor here to close