Dizajniram neke novčiće

Autor nagrađene kovanice eura neovlašteno ''maznuo'' sliku kune

Autor fotografije se oglasio i kazao kako ga nitko nije kontaktirao i pitao za dozvolu. Hrvatske institucije predvođene HNB-om u međuvremenu su ideju Stjepana Pranjkovića nagradile sa 70.000 kuna.
Gospodarstvo / Novac | 06. 02. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O spornoj euro kovanici na kojoj je kuna s ukradene fotografije škotskog fotografa oglasila se i hrvatska vlada.

"Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji su kandidirali", rekli su iz vlade za N1.

Podsjetimo, hrvatski dizajn za kovanice eura predstavljen je prošlog tjedna, a dizajn jedne od kovanica, točnije one s likom kune, izazvao je veliku reakciju javnosti. Naime, čini se da je kuna izrezana s fotografije škotskog fotografa bez njegove dozvole.

Autor fotografije se oglasio i kazao kako ga nitko nije kontaktirao i pitao za dozvolu. Hrvatske institucije predvođene HNB-om u međuvremenu su ideju Stjepana Pranjkovića nagradile sa 70.000 kuna.

"Fotografija pripada meni. Objavljena je na mojoj web stranici iainleachphotography.com. Fotografija je snimljena u Škotskoj 8. lipnja 2005.", rekao je Iain H Leach za Index.

Fotografiju možete naći pod Galleries > Animals > Pine Martin Martes martes Gallery 2. Kaže kako je slika na kovanici malo izmijenjena, ali je inače gotovo identična njegovoj fotografiji. "Vjerojatno je kopirao moju fotografiju i malo je uredio prije no što ju je upotrijebio za dizajn. Od mene nije zatraženo dopuštenje za korištenje fotografije", kaže.

'Dizajniram neke novčiće'', napisao je autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna Stjepan Pranjković u kolovozu prošle godine u grupi Bring Your Own Laptop Online. Naime, u grupi je zamolio za pomoć pri obradi fotografije u PhotoShopu i Ilustratoru kako bi na nju mogao dodati metalne efekte potrebne za dizajn kovanice.

Predstavljanje je održano u petak. Hrvatska Vlada se danas ograđuje i kaže da je sve to bilo pod HNB-om.

No, to ne djeluje uvjerljivo pošto je još u petak sam premijer predstavljao kovanice. Dakle, kako pišu hrvatski mediji, nije da vlada nema ništa s tim.

Štoviše, Plenković je nagrađene kovanice hvalio. Rekao je da su točno ono što je vlada zamislila.

“Željeli smo da ove kovanice budu simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika, kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti. Sve je to sintetizirano u ovih nekoliko kovanica”, rekao je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close