Vijeće ministara

Zabranjen izvoz određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivat će se 90 dana od dana stupanja na snagu
Gospodarstvo / Industrija | 15. 06. 2022. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Cilj ove odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivat će se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja.

Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close