A.P. Moller-Maersk

Šta se događa sa brodskim prijevozom: Nakon Sueskog problemi i sa prolazom kroz Panamski kanal

A.P. Moller-Maersk prelazi na željeznički prijevoz zbog niskog vodostaja u Panamskom kanalu, izazivajući tranzitne probleme. Brodovi će umjesto korištenja kanala koristiti kopneni most i željeznicu za prijevoz tereta.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 01. 2024. u 20:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski pomorski prijevoznik A.P. Moller-Maersk objavio je da će preći na željeznički prijevoz zbog niskog vodostaja u Panamskom kanalu, što je uzrokovalo probleme u tranzitu na važnoj pomorskoj trgovačkoj ruti.

Uprava Panamskog kanala smanjila je dopušteni broj i težinu brodova u tranzitu zbog trenutnih i prognoziranih razina vode u jezeru Gatun, glavnom rezervoaru koji se napaja padavinama i omogućuje prolazak brodova kroz sustav kanala, priopćio je Maersk.

Brodovi koji su koristili Panamski kanal sada će ga zaobilaziti i koristiti 'kopneni most' i željeznicu za prijevoz tereta na 80 kilometara dugoj ruti preko teritorija Paname do druge obale - objasnila je kompanija u obavijesti poslanoj svojim kupcima, prenosi AP.

Početkom studenog uprava kanala smanjila je broj brodova koji prolaze zbog suše u Panami s 31 na 25 dnevno i najavila da će ih do početka veljače 2024. smanjiti na samo 18 dnevno.

To je prisililo tankere s gorivom i brodove s žitaricama da koriste druge, duže rute kako bi izbjegli zastoje.

Maersk također ima problema u Crvenom moru, trenutno plovi oko Rta dobre nade umjesto kroz Sueski kanal kako bi izbjegao napade jemenskih Huti koji ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom i pružaju podršku Palestincima u Pojasu Gaze pod izraelskom okupacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close