Sukob Izraela i Hamasa

Što bi za BiH značilo zatvaranje Sueskog kanala?

Prvo što bi poskupjelo u slučaju zatvaranja Sueskog kanala bili bi energenti, a oni bi za sobom povukli sve ostalo.
Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2023. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukob Izraela i Hamasa po nekim najcrnjim scenarijima mogao bi dovesti do eventualnog zatvaranja Sueskog kanala što bi, ako se to dogodi, dovelo do novog poskupljenja svih vrsta roba, prvenstveno nafte i hrane. Već s prvim danima rata između Izraela i Hamasa, reagirale su svjetske berze, a cijena sirove nafte skočila je za deset posto, piše BHRT.

Sueski kanal jedan je od najznačanijih morskih puteva i jedna od najvažnijih karika u lancu opskrbe. Kroz njega se odvija 12 posto svjetske trgovine. Svakog dana kroz Sueski kanal prođu brodovi sa teretom vrijednim više od deset milijardi dolara. Eventualno zatvaranje ovog kanala moglo bi imati nesagledive posljedice.

Nemjerljive štete

"Ukoliko bi se zatvorio ovaj kanal prolaz to ne može nitko više predvidjeti u kom pravcu bi išao morski transport i koliko bi poskupio transport roba. Štete po ekonomiju bi bile nemjerljive", kaže potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Prvo što bi poskupjelo u slučaju zatvaranja Sueskog kanala bili bi energenti, a oni bi za sobom povukli sve ostalo.

"Eventualno najgori scenarij može dovesti do drastičnog rasta cijena svih energenata. Nadati se da se to neće dogoditi. Ali opasnost postoji. Opasnost je realna. I treba biti spreman na obje najgore opcije, a te opcije su da opet nafta ode prema 100 dolara, plin da ode preko 500 ili 700 dolara za tisuću kubika na berzama", stava je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Kratkoročna korist

Kratkoročno gledano, BiH bi mogla imati koristi od zatvaranja Sueskog kanala jer bi se smanjio uvoz iz Kine. Dugoročno međutim stvari stoje drugačije.

"Pad izvoza iz BiH u zemlje EU, a nama su to najznačajnija tržišta, Tada bi u nešto dužem periodu i privreda BiH zaista bila pogođena ako bi zaista došlo do zatvaranja Susekog kanala na jedan duži period. S druge strane onaj tko bi od ovoga profitirao bi bila Rusija", ističe dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Marko Đogo.

Iako ovaj put nismo ništa krivi, vrlo vjerovatno ćemo osjetiti posljedice sukoba na Bliskom Istoku.

Princip spojenih posuda

"Svi ti procesi funkcioniraju po principu spojenih posuda. Prelijevaju se sa jednog na drugo tržište tako da u ovom trenutku mi trpimo određene probleme velikih igrača koje se indirektno prenose na naše tržište", navodi predsjednik Područne Gospodarske komore Banja Luka Goran Račić.

Kada je prije dvije godine Sueski kanal bio zatvoren zbog nasukanog teretnjaka, posljedice u svjetskoj ekonomiji bile su dalekosežne. Pola godine trebalo je da se normaliziraju lanci opskrbe, a šteta se mjerila u desetinama milijardi dolara. I to samo jer je Sueski kanal bio zatvoren nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close