Ušteda vode

Panamski kanal zadržava ograničenja prolaza brodovima za godinu dana

U 2022. godini, u prosjeku je 40 brodova dnevno prelazilo kroz kanal, a taj broj je sada opao na 32 radi uštede vode.
Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2023. u 17:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Panamski kanal zadržava ograničenja prolaza brodovima za godinu dana

Panamski kanal pogođen sušom zadržat će ograničenja na prolaz brodovima godinu dana, što je mjera koja je već dovela do zastoja u morskom prometu jer čamci u redovima čekaju za ulazak u plovni put koji povezuje dva oceana.

Kanal se suočava s nedostatkom kišnice potrebne za transport brodova kroz brane koje funkcionišu kao vodeni liftovi, inženjersko čudo koje pokreće šest posto svjetske pomorske trgovine preko prevlake između Atlantskog i Tihog oceana.

Podadministratorica kanala Ilja Espino kazala je za AFP da ukoliko ne padnu obilne kiše u naredna tri mjeseca, "predviđamo razdoblje od godinu dana" ograničenog pristupa.

''To razdoblje će klijentima dati godinu dana da planiraju kako da se prilagode'', kazala je ona u četvrtak navečer.

Svakom brodu koji se kreće kroz kanal potrebno je 200 milijuna litara slatke vode da bi prošao kroz prevodnice, a osiguranje je iz dva umjetna jezera koja se napajaju padalinama u okolnom slivovima. Jezera takođe snabdijevaju pitkom vodom polovinu zemlje od oko 4,2 milijuna stanovnika.

Panama se, međutim, suočava s velikom sušom, koju je pogoršao klimatski fenomen El Nino, i koji je primorao administratore kanala da ograniče plovni put na brodove s maksimalnim gazom (dubinom vode) od 13,11 metara.

U 2022. godini, u prosjeku je 40 brodova dnevno prelazilo kroz kanal, a taj broj je sada opao na 32 radi uštede vode.

Mjere su stvorile dugačke redove brodova koji čekaju da uđu u plovni put od 80 kilometara, koji uglavnom koriste klijenti iz Sjedinjenih Država, Kine i Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close