Naftni div

Shell se ispričao zbog kupnje ruske nafte

"Potpuno smo svjesni da naša prošlotjedna odluka o kupnji tereta ruske sirove nafte... nije bila ispravna i žao nam je", rekao je glavni izvršni direktor Ben van Beurden.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 03. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Britansko-američki naftni div Shell ispričao se u utorak što je prošlog tjedna kupio rusku naftu i priopćio da u potpunosti raskida veze s ruskim sektorom ugljikovodika zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

"Potpuno smo svjesni da naša prošlotjedna odluka o kupnji tereta ruske sirove nafte... nije bila ispravna i žao nam je", rekao je glavni izvršni direktor Ben van Beurden.

Shell je kupio rusku sirovu naftu online, od švicarskog trgovca Trafigura online, preko S&P Global Plattsa, po rekordno niskoj cijeni od minus 28,50 dolara za barel, objavili su trgovci u petak. Pošiljka je trebala biti utovarena na tanker u baltičkim lukama, prenosi Hina.

Kompanija je prošlog tjedna priopćila da će napustiti poslovanje u Rusiji, uključujući postrojenje za ukapljeni plin Sahalin 2 u kojem posjeduje 27,5-postotni udio. Vlasnik 50 posto udjela velika je ruska plinska grupa Gazprom.

Shell se ipak među rijetkim zapadnim kompanijama koje su nastavile kupovati rusku naftu.

Danas su poručili da će promijeniti lanac nabave i u što kraćem roku isključiti rusku naftu. Zatvorit će i benzinske postaje i poslovanje s zrakoplovnim gorivima i mazivima u Rusiji.

Izmjene u lancu nabave mogle bi potrajati tjednima i rezultirat će smanjenom preradom u pojedinim rafinerijama, dodali su.

Povlačenje iz segmenta naftnih derivata, plina koji stiže cjevovodima i iz ukapljenog prirodnog plina (LNG) bit će postupno, ističu.

Tvrtka će raskinuti i veze s plinovodom Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Shell je član istoimenog konzorcija, kojem je na čelu ruski Gazprom, a čine ga još austrijski OMV, francuski Engie i njemački Uniper i Wintershall Dea.

Kopirati
Drag cursor here to close