0%

Kolika je šansa da ukinu akcize na gorivo?

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) poziva bh. parlamentarce da podrže njihov prijedlog za ukidanje akciza na gorivo.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2022. u 14:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Abi se ukinule akcize na gorivo, onda bi maloprodajna cijena bila niža od 0,30 KM do 0,45 KM

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) poziva bh. parlamentarce da podrže  njihov prijedlog za ukidanje akciza na gorivo.

Zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, klub SDP-a BiH u Parlamentarnu skupštinu BiH je prije deset dana u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 - 45 pfeninga po litru, priopćeno je iz te stranke.

Iz SDP-a BiH ističu kako bi se efekt te mjere odmah osjetio lančanim smanjenjem cijena, te da bi se tako brzo i efikasno amortizirao udar na ionako loš životni standard stanovništva.

- Nažalost, zbog pogoršanja političkih prilika na globalnom planu, cijene 'divljaju' iz dana u dan. Trend rasta cijena energenata neće se uskoro zaustaviti, što će ostaviti teške posljedice na našu ekonomiju u cjelini - navodi se u priopćenju.

Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, SDPBiH predlaže promjenu člana 17. spomenutog zakona tako da iznos akciza bude nula KM, te podsjeća da BiH naplaćuje nekoliko vrsta akciza i cestarina na gorivo.

- Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je porezno opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću proračunsku potrošnju - navode iz SDP-a.

Kako iz ove stranke preciziraju, ukoliko bi se ukinula naplata akcize na gorivo, onda bi maloprodajna cijena za gorivo bila niža od 0,30 KM do 0,45 KM.

Nadalje, smatraju da ovakvo sniženje može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu.

- Ne želimo ukidati cesatrine za autoceste i ceste, koje se većim dijelom usmjeravaju namjenski na posebno otvorene podračune. Ti prihodi služe kao pokriće za dobivanje financijskih sredstava od partnerskih institucija Europske unije - navodi se.

Kako se u priopćenju dodaje, ovaj vid poreznog opterećenja na litri goriva ostaje kao i do sada i neće se mijenjati, a ukida se samo akciza koja ide u tekuću proračunsku potrošnju.

SDPBiH, stoga, poziva sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BH da 9. ožujka postupe u interesu građana i glasaju za njihov prijedlog ukidanja akciza na gorivo.

Kopirati
Drag cursor here to close