Eskalacija ukrajinske krize

Ruska nafta zasada se ne spominje u vijestima o sankcijama

Cijena barela nafte je na londonskom tržištu u trgovini nakon podneva bila u plusu 1,93 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 97,32 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 02. 2022. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 97 dolara nakon jutrošnjeg šoka koji je izazvala zabrinutost za opskrbu nakon ruskog priznanja dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine.

Cijena barela nafte je na londonskom tržištu u trgovini nakon podneva bila u plusu 1,93 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 97,32 dolara. Jutros se nakratko poskočila na najvišu razinu od rujna 2014. godine, od 99,50 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,96 dolara višoj cijeni, od 94,03 dolara. Na početku trgovine nakratko je dotaknula najvišu razinu u sedam godina, od 96 dolara.

Trgovci pozorno prate eskalaciju krize u Ukrajini. Nakon učestalih sukoba na liniji razdvajanja ukrajinskih oružanih snaga i proruskih pobunjenika Moskva je jučer navečer priznala odmetnute regije Doneck i Lugansk i poslala na to područje postrojbe s "mirovnom" misijom, prenosi Hina.

Zapad sada razmatra nove sankcije Moskvi koja opovrgava tvrdnje da priprema invaziju na susjednu zemlju. Njemačka je obustavila certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se trebao dopremati ruski plin.

Ruska nafta zasada se ne spominje u vijestima o sankcijama.

"Tržište nafte očekuje razdoblje previranja i nervoze, začinjenih geopolitičkim napetostima i emocijama", smatra Norbert Ruckera iz švicarske bankw Julius Baer.

"S obzirom na prevladavajuće raspoloženje, cijene nafte mogle bi se lako u kratkoročnom razdoblju popeti na troznamenkaste razine", dodao je Rucker.

Ukrajinska kriza dala je dodatnu potporu cijenama nafte, nadovezavši se na tijesnu opskrbu u razdoblju snažnog oporavka potražnje paralelno oporavku gospodarstava od pandemijske krize.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima otklanjaju pak pozive da opskrbu u idućim mjesecima povećaju znatno više od planiranih 400 tisuća barela dnevno.

Nigerijski državni ministar za naftu u utorak je ponovio stajalište OPEC+ da opskrbu ne treba značajnije povećavati, ukazavši na mogući povratak na tržište iranskih barela ako Iran i SAD postignu dogovor o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Uspješni pregovori mogli bi u konačnici povećati iranski izvoz nafte za više od milijun barela dnevno.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 94,28 dolara, što znači da je poskupila 1,49 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close