Smanjuju proizvodnju da podignu cijenu

Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte za 1,6 milijuna barela dnevno

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ako i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 04. 2020. u 22:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEC-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 posto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 milijuna barela dnevno, priopćio je u srijedu neimenovani dužnosnik ruskog Ministarstva energetike.

- Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 milijuna barela dnevno - rekao je dužnosnik Kremlja, javlja Al Jazeera Balkans.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključeni SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 milijuna barela dnevno, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Očekuje se da u četvrtak bude održana videosjednica zemalja OPEC-a o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ako i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEC-a istekao je 31. ožujka, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEC-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju.

U trenutku širenja koronavirusa u svijetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cijena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednja dva desetljeća.

Krajem ožujka je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.

Kopirati
Drag cursor here to close