Prekid

Rusija obustavila isporuku nafte Bjelorusiji

"Ruska nafta se ne isporučuje, a rafinerija rade na minimalnoj tehnološki dopuštenoj razini", navode u bjeloruskom koncernu.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 01. 2020. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je obustavila isporuku nafte u Bjelorusiju, a dvije bjeloruske rafinerije rade minimalnim kapacitetom, objavila je u petak bjeloruska naftna kompanija Belneftehim.

"Ruska nafta se ne isporučuje, a rafinerija rade na minimalnoj tehnološki dopuštenoj razini", navode u bjeloruskom koncernu.Također su rekli da Minsk pokušava sklopiti ugovore za isporuku nafte, uključujući alternativne izvore izvan Rusije.

Prekid isporuke ruske nafte uslijedio je nakon što je Bjelorusija najavila da će postaviti opremu za kontrolu njezine kakvoće, na bjeloruskoj dionici naftovoda Družba.

Predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko su 30. i 31. prosinca telefonski razgovarali o opskrbi Bjelorusije ruskom naftom, kao i o pitanjima opskrbe i tranzita plina. Bjeloruski čelnik razgovarao je o tim pitanjima 21. prosinca s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Istog dana, Lukašenko je uputio upravu bjeloruskog petrokemijskog kompleksa da zaključi ugovore za isporuku nafte i utvrdi uvjete za isporuku sirovina iz baltičkih luka željeznicom i naftovodom Družba. Prije toga Lukašenko je rekao da zemlja 2020. namjerava kupiti od Rusije oko 20 milijardi kubičnih metara plina i 24 do 25 milijuna tona nafte, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close