Đokić

Rusi se ne povlače iz naftne industrije RS-a

''Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati'', naglasio je Đokić.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 10. 2019. u 11:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić tvrdi da se ruski vlasnici neće povući iz naftne industrije tog bh. entiteta, čija vlast ne može utjecati na to kako će oni poslovati.

Đokić je, odgovarajući na pitanja zastupnika na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, rekao da je prilikom njegovog nedavnog boravka u Moskvi na energetskom summitu, dobio uvjeravanje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da predstavnici ruskog Zarubežnjefta nemaju namjeru da se povlače iz RS te da je to potvrđeno i tijekom razgovora s člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

''Za nas je jako značajno da imamo takav jasan stav. Ne možemo utjecati na način kako će oni poslovati, u kojem će kapacitetu i kako aktivirati sva postrojenja i kapacitete kojima raspolažu ovdje'', rekao je resorni ministar.

Ostalo je, kaže, otvoreno pitanje zašto se dogodila havarija u dijeli postrojenja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

''Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati'', naglasio je Đokić.

Remont u brodskoj Rafineriji još traje i Đokić ne zna kada će biti okončan.

''Oni su ranije najavili da bi eventualno taj remont mogao biti završen polovinom naredne godine i da bi Rafinerija mogla biti pogonski spremna. Ali, to ne znači da tako mora biti'', ustvrdio je.

Đokić je najavio i razgovore predstavnika vlasti i ruske "Optima grupe“, pod čijim okriljem posluje privatizirana naftna industrija RS, u čijem sastavu su rafinerije nafte i ulja u Bosanskom brodu i Modriči te lanac benzinskih crpki "Nestro petrol“.

Kopirati
Drag cursor here to close