Ekološka katastrofa

Nitko ne zna odakle nafta na brazilskim plažama

Nitko ne zna odakle nafta dolazi i zašto se nastavlja pojavljivati na brazilskim plažama. Iako su društveni mediji bombardoirani video snimkama dobrovoljaca kako svojim rukama kupe velike količine nafte iz pijeska i stavljaju ih u plastične vreće.
Vijesti / Svijet | 23. 10. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak navečer, Sport Club Bahia - jedan od najvećih nogometnih timova na sjeveroistoku Brazila - suočio se sa svojim rivalom Cearom noseći svoj crveno-bijelo-plavi dres s crnim mrljama od nafte. Bio je to najnoviji znak rastućeg bijesa zbog misterioznog izlijevanja nafte koji je od početka rujna upropastio oko 2.200 kilometara nekih od najljepših plaža u zemlji - i neuspjeh krajnje desne vlade predsjednika Jaira Bolsonara da riješi ovu krizu.

Nitko ne zna odakle nafta dolazi i zašto se nastavlja pojavljivati na brazilskim plažama. Iako su društveni mediji bombardoirani video snimkama dobrovoljaca kako svojim rukama kupe velike količine nafte iz pijeska i stavljaju ih u plastične vreće, Bolsonaro je pokušao prvo okriviti Venezuelu, a zatim i 'zločinačku akciju' za rušenje velikog tendera za naftu. Više puta je napadao agencije za zaštitu okoliša kao „industriju za kazne“ i još nije posjetio pogođena područja.

"Postoji jasno zgražavanje zbog neaktivnosti vlade", rekao je Marcus Melo, profesor politologije na Federalnom univerzitetu u Pernambuku na sjeveroistoku. "Vlada ima određenu kratkovidnost u shvaćanju koliko je ovo ozbiljno."

Volonteri čiste plažu

U ponedjeljak je potpredsjednik Bolsonaroa Hamilton Mourão najavio da će biti poslano još 5.000 vojnika koji će pomoći u čišćenju izlijevanja, ali za mnoge Brazilce odgovor je bio 'premalo-prekasno'.

Joel de Oliveira Filho (57), vlasnik pansiona na plaži Carneiras - jednoj od najpoznatijih plaža na sjeveroistoku države Pernambuco - pridružio se ostalim lokalnim stanovnicima koji su počeli čistiti naftu uz pomoć zaposlenih u gradskoj vijećnici. Nitko iz savezne vlade nije bio tamo, rekao je.

"Ljudi na sjeveroistoku čiste naftu s obale vlastitim rukama, dok je savezna vlada nepokretna", rekao je.

U obližnjoj Bahiji volonteri su organizirali grupu 'Obalni čuvari' kako bi očistili plaže. Na Instagramu imaju 19.000 pratitelja, a putem interneta su prikupili  4.800 dolara za zaštitne rukavice, čizme i maske.

„Ovo je civilno društvo koje se organizira. Naš pokret ne podržava nijednu političku stranku, mi podržavamo prirodu “, rekao je Miguel Sehbe Neto (37), administrator kompanije iz Salvadora, koji vodi jedan od svojih 20 timova na plaži. „Ono što mi želimo je objašnjenje i efikasna akcija.“

Njihov tim je imao pomoć od mornaričkog osoblja i osoblja agencije za zaštitu okoliša prilikom čišćenja dvije lokalne plaže. Ali vlada nije uspjela locirati izljev nafte niti zaustaviti njeno kretanje do obale, rekao je - i mnogim drugim plažama još uvijek treba pomoć.

"Ne znamo veličinu neprijatelja", rekao je. Bolsonaro je u petak objavio kratki Facebook live video na kojem su se vidjeli njegovi ministri obrane, general Fernando Azevedo de Silva i mornarički časnici koji su objasnili kako vjeruju da je nafta došla s broda daleko do mora.

Video: Mysterious Oil Spills Blot More Than 130 Beaches in Brazil

Bolsonaro je rekao da prepreke za zaustavljanje ne bi zaustavile naftu jer je bila ispod površine i sugerirao je da bi izlijevanje moglo biti "kazneno djelo" kako bi se spriječila multimilijarderska aukcija prava na naftu koja će se održati 6. studenog.

„Može li biti kazneno djelo prejudicirati ovaj tender? To je pitanje koje je u zraku”, rekao je Bolsonaro.

Ministar zaštite okoliša Ricardo Salles putem Twitter je pokušao obraniti rad  federalnih agencija za zaštitu okoliša, državnih vlada, mornarice i državnu naftnu kompaniju Petrobras u rješavanju krize.

Međutim, Fabiano Contarato, opozicijski senator koji predsjeda odborom za zaštitu okoliša, je rekao da je vlada "mogla proglasiti izvanredno stanje [...] Oni ovo ne shvaćaju ozbiljno".

Prošlog četvrtka bio je domaćin saslušanja u senatu s mornaričkim oficirima, dužnosnicima ministarstva zaštite okoliša, tužiteljima i predsjednikom agencije za okoliš Ibama.

"Oni ne znaju je li to bio namjerni zločin, ne znaju kako ukloniti ovu naftu", rekao je Contarato. "Ima mnogo više pitanja nego odgovora."

U četvrtak su savezni tužitelji na sjeveroistoku naredili vladi da primijeni nacionalni plan za izvanredne situacije i rekli da se dosadašnja akcija pokazala neefikasnom. Ali sudac je presudio da plan već djeluje i rekao da vlada čini dovoljno.

José Álvaro Moisés, viši profesor političkih znanosti na Univerzitetu u Sao Paulu, napomenuo je da je u travnju Bolsonarova vlada zatvorila dva odbora koja su bila dio nacionalnog plana Brazila za slučaj izvanrednih izljeva nafte.

„Stav vlade je protiv zaštite životne sredine“, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close