Reforma gasa u zastoju

Transportna mreža je nužna zbog industrije

Jedna od glavnih poruka Summita je kako je ova reforma godinama u zastoju.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 04. 2019. u 12:59 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na postojećem pravcu postoji problem gasa koji je star 40 godina, te je u jako lošem stanju. Otvaranjem drugog pravca južne interkonekcije relaksirala bi se priča o zakonu o gasu'', rekao je Jasmin Salkić direktor BH Gasa posljednjeg dana petog Energetskog summita u Neumu na temu Reforme sektora gasa u Bosni i Hercegovini.

Reforma u zastoju

Jedna od glavnih poruka Summita je kako je ova reforma godinama u zastoju. Salkić je naglasio kako je najvažnije bilo osigurati dovoljno plina, no kako je nužno stvaranje drugog izvora. To je sigurnost opskrbljivanja, kako je rekao, koju zastupa i Energetska zajednica koja je BiH nametnula sankcije zbog nedostatka adekvatnog pravnog okvira koji treba biti u skladu sa zahtjevima Ugovora o energetskoj zajednici.

''Transportna mreža se mora dovoditi zbog industrije, a to treba dati dobru cijenu'', rekao je Salkić. 

Goran Frančić, konzultant projekta USAID-a komentirao je činjenicu kako BiH stupa u reforme tek 20 godina nakon Hrvatske.

''To je proces, to se ne može dogoditi preko noći uzimajući jasno u obzir složenost BiH i odnosa unutar nje, potreban je dogovor između sva tri tijela, i entitetskih ministarstava i države na onom optimalnom zajedničkom konceptu kako bi se postigla usklađenost i zakonskog dijela entitetskih zakona sa onim što Europska zajednica zahtjeva.

Natjecanje među opskrbljivačima

USAID EIA priprema izvještaj o primarnom zakonodavstvu i ključnim propisima u BiH i njegovoj usklađenosti sa pravnom stečevinom EU, koja sadrži analizu i preporuke.

''Imamo jedan paket analiza preporuka, da vidimo koji su koraci naprijed. Radimo sa svim partnerima koji su aktivni u gasnom sektoru i hvala im na zalaganju, jer svi radimo da napravimo što bolje dokumente. Sve je ovo u cilju kako popularizirati korištenje prirodnog gasa“, kazao je Mak Kamenica iz USAID EIA.

Konstantin Petrov, konzultant USAID EIA govorio je o Okvirima ulazno-izlaznog modela. Napomenuo je kako kupci slobodno moraju birati opskrbljivača, a da se oni natječu jedni s drugima.

''Na tržište trebaju moći ući novi opskrbljivač koji gas nabavljaju po veleprodajnom tržištu”, kazao je Konstantin.

Kopirati
Drag cursor here to close