Očekuje se više od 650 sudionika

Sutra se otvara 5. Energetski summit u Neumu

U iduća tri dana, na 5. Energetskom summitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji.
Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti Energetski summit, koji će biti mjesto susreta više od 650 sudionika i donositelja odluka u reformi energetskog sektora u našoj zemlji, počinje sutra 16. travnja u Neumu.

Uvodna obraćanja dat će veleposlanici SAD-a, Eric Nelson, SR Njemačke, Christiane Hohmann, Ujedinjenog Kraljevstva, Matthew Field, te zamjenik šefa Izaslanstva EU-a u BiH, Khaldoun Sinno. Premijeri FBiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković, te ministar MVTiEO Mirko Šarović će osim uvodnih obraćanja sudjelovati i u prvom panelu koji će u fokusu imati razgovor eksperata i vlada o energetskoj tranziciji.

Svoj doprinos diskusiji dat će i Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, Drago Bago, izvršni direktor za razvoj Elektroprivrede HZHB, te Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS. Ekspertski ugao o procesu energetske tranzicije pružit će stručnjaci iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije – Igor Lukšić, Mirza Kušljugić, Kemal Hanjalić, Neven Dujić, Nikola Rajaković, te Garett Kelly, predsjednik nevladine organizacije SEE Change Net.

Prelazak na obnovljivie izvore energije

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak s konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije. Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, Bosna i Hercegovina mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

U iduća tri dana, na 5. Energetskom summitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezerviran za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji. Također, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz sudjelovanje predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija.

Otvaranje na USAID YouTube kanala

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska veleposlanstvo Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Otvaranje i cjelokupan program prvog dana konferencije javnost će moći pratiti u živom prijenosu na službenoj web - USAID YouTube kanala.

Kopirati
Drag cursor here to close