Vlada FBiH

Poznato koliko ćemo ove godine plaćati za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije

Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2022. godini utvrđen je u visini od 25.273.102 KM.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 01. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku kojom se utvrđuju ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2022. godinu i jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK za 2022. godinu.

Ova odluka je u skladu s Uredbom o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za poticanje, Odlukom o davanju suglasnosti na garantirane otkupne cijene električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i Odlukom Regulatorne komisije za energiju u FBiH o referentnoj cijeni električne energije.

Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2022. godini utvrđen je u visini od 25.273.102 KM.

Jedinični iznos naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2022. godinu utvrđen je u visini od 0,0042 KM/kWh, bez PDV-a.

Naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koja predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije u kWh, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade za poticanje su prihod Operatora za OIEiEK kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu poticajnog dijela iz garantirane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvođača, pokrivanje/financiranje troškova rada Operatora za OIEiEK i za plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja/balansiranja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK.

Kopirati
Drag cursor here to close