Upozorenje iz RS-a

Odluka o zabrani izvoza drveta i peleta proizvest će probleme

Od Savjeta ministara BiH traže da se spomenuta odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorene obveze iz prethodnog perioda.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 06. 2022. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija poslodavaca Republike Srpske smatra da odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od peleta može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorene obveze i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice.

"Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete i u slučaju primjene predmetne odluke dio proizvođača peleta suočit će se s dodatnim problemom zbog velikog broja angažiranih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prijevoznici. Takođe, briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu i ako se provede zabrana izvoza, bit će potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje", priopćili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Oni od Savjeta ministara BiH traže da se spomenuta odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorene obveze iz prethodnog perioda, prenose Nezavisne

"To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište", priopćili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close