Košarac

Scenarij: Mi pod dekama, a Talijani ugrijani našim peletom

Košarac kaže kako je neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uvjetovanja ranije potpisanim ugovorima.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 06. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Privremena zabrana izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta u interesu građana i domaćeg gospodarstva'', rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Naime, Košarac je razgovarao danas u Sarajevu s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske o potrebi uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

Na sastanku je zaključeno da je u što kraćem vremenskom razdoblju neophodno usvojiti odluku kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, posebno imajući u vidu činjenicu da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i gospodarsku zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

''Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena je poskupila za 155 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom razdoblju, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je poskupila za 22 posto'', upozorio je ministar Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uvjetovanja ranije potpisanim ugovorima.

''Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovno izvještavati Savjet ministara BiH'', rekao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, svrha uvođenja zaštitnih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja se godinama suočava s problemom nedostatka sirovine na tržištu.

''Pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba integralno promatrati i usvojiti jedinstvenu odluku'', poručio je ministar Košarac.

Ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izizet izvoz oblovine, budući da je potrebno osigurati dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

''U suprotnom, prijeti nam scenarij da naši građani zimu provedu ispod deka, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Ja neću podržati takav ishod, jer primarno moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva'', naglasio je ministar Košarac.

Podsjetio je kako su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatirao da ne postoji opravdan razlog da Vijeće ministara BiH ne postupi na isti način.

Ministar Košarac najavio je da će o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta razgovarati i s predstavnicima Vlade Federacije BiH i drugih nadležnih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close