Sredstva

Vlada odlučila: Naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije

Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2023. godini utvrđen je u visini od 7.326.534 KM.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 12. 2022. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je Odluku kojom se utvrđuju ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, te jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK za 2023. godinu.

Ova odluka je u skladu sa Uredbom o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje, Odlukom o davanju suglasnosti na garantirane otkupne cijene električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, te Odlukom Regulatorne komisije za energiju u FBiH o referentnoj cijeni električne energije.

Ukupni iznos sredstava, odnosno potrebni iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u 2023. godini utvrđen je u visini od 7.326.534 KM.

Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2023. godinu utvrđen je u visini od 0,0012 KM/kWh, bez PDV-a.

Naknadu za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koja predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije u kWh, plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade za podsticanje su prihod Operatora za OIEiEK kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu podsticajnog dijela iz garantirane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvođača, financiranje troškova rada Operatora za OIEiEK i za plaćanje troškova balansiranja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene električne energije iz postrojenja OIEiEK, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close