Čista energija

Obnovljivi izvori energije: HBŽ polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto pod suncem

U Livnu je u hotelu Novitas održana konferencija “BiH – Green Energy Partner for Europe”.
Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2022. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Konferencija u Livnu

Nakon potpisanog i zaključenog ugovora u ožujku 2022. godine između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG, odnosno ugovora o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone, danas je u hotelu Novitas održana konferencija “BiH – Green Energy Partner for Europe”.

Konferenciji je nazočio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministri u Vladi: Gordana Nakić, Dijana Puzigaća, Draško Dalić, Momčilo Bajić, Mario Lovrić, Božo Perić i Milan Bašić. Također, nazočio je i predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, direktor GET Holding-a Pero Vrdoljak, šef korporacije za EU Stefano Ellero, švicarski veleposlanik Daniel Hunn, te predstavnici Njemačkog veleposlanstva, priopćeno je iz ove vlade.

Na početku konferencije nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i izrazio dobrodošlicu te istaknuo kako Hercegbosanska županija lagano, ali sigurno zauzima mjesto pod suncem kad je u pitanju iskorištavanje bogatstva obnovljivih izvora energije.

„Nakon odlaska u Belgiju i Švicarsku, te obilazaka strateških partnera uvidjeli smo da se radi o ozbiljnim tvrtkama koje imaju instalirane kapacitete u obnovljivim izvorima energije svugdje po svijetu i ponosan sam što smo prepoznati u svijetu kao područje bogato prirodnim resursima poput vjetra i sunca“, kazao je predsjednik Vlade.

Vlada Hercegbosanske županije suvlasnik je 10% nominalne vrijednosti dionica zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone kojemu je cilj promijeniti izgled županije kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koje je prirodni potencijal Hercegbosanske županije.

Također, namjera je pomoći regiji da postane strateški partner u Jugoistočnoj Europi koja pomaže u postizanju ciljeva UN-a i EU u pogledu klime i održivosti, poput zapošljavanja i gospodarskog rasta, pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture i kvalitetno obrazovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close