Kvalificirani kupac

Ograničeno povećanje cijena opskrbe električnom energijom tijekom 2023. godine

Ovo se odnosi samo na kvalificirane kupce u FBiH.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 10. 2022. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku kojom ograničava tijekom 2023. godine povećanje cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da tri mjeseca od stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primjene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Federalnoj vladi, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje ili, po potrebi, i ranije.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka je donesena u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6.1.2022. godine. Shodno tom zakonskom rješenju, Vlada FBiH je 7.1.2022. godine donijela isto ograničenje povećanja cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca u FBiH tijekom ove godine, zbog enormnog povećanja tržišnih cijena na burzama električne energije.

Odluka je usuglašena i sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 30.12.2021. godine, da se nakon tri mjeseca od primjene Odluke napravi analiza njenih efekata.

Tako je Vlada FBiH već ranije razmatrala i prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o efektima primjene Odluke o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom od 7.1.2022. godine.

Kako se situacija u odnosu na period kada je donesena ova odluka nije promijenila, bilo je neophodno njeno donošenje i za 2023. godinu, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kvalificirani kupac

Kvalificirani kupac je svaki kupac koji ima godišnju potrošnju električne energije veću od potrošnje utvrđene posebnim kriterijima Regulatorne komisije i kojem je dozvoljeno da električnu energiju kupuje slobodno po svom izboru.

Kopirati
Drag cursor here to close