Dugovanja

Najave stečaja: Rudari prijete buntom

Rudnik Kreka u periodu od ulaska u koncern do danas bilježi dug od 420 milijuna KM.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 02. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari Rudnika uglja Kreka i predstavnici sindikata rudara u Federaciji BiH u utorak su poručili da neće dozvoliti stečaj rudnika u Tuzli i Zenici i da su zbog toga spremni na socijalni bunt.

Oni su na konferenciji za novinare iskazali nezadovoljstvo zbog navodne Odluke Nadzornog odbora poduzeća Elektroprivreda BiH o stečaju u rudnicima u Tuzli i Zenici, ističući da su jedinstveni i da neće pristati da se u rudnicima provede stečajni postupak.

U upravi Rudnika Kreka ističu kako nisu dobili pismeno obavještenje o navodnom pokretanju stečajnog postupka, prenosi Srna.

Direktor Kreke Hasan Bleković rekao je na odvojenoj konferenciji za novinare da ovaj rudnik u posljednjih pet godina ima smanjenu proizvodnju, navodeći podatak da su 2018. godine imali proizvodnju od oko dva milijuna tona uglja, a u 2021. godine 1,1 milion tona uglja, pa je uz pad proizvodnje smanjena i produktivnost po radniku.

"Rudnik Kreka u periodu od ulaska u koncern do danas bilježi dug od 420 milijuna KM. Od toga 117 milijuna je vezano za obaveze prema radnicima, imamo blokadu računa na osnovu tužbi radnika. Dužni smo Elektroprivredi BiH na osnovu pozajmica 192 milijuna KM. Smanjeni su prihodi, ali su plaće rasle“, pojasnio je Bleković.

Prokurist Elektroprivrede BiH u Kreki Adil Bašić smatra da se mora podići radna disciplina i da im je cilj da se Kreka spasi jer je ovaj rudnik potreban društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close