Rudari na današnji dan

Na godišnjicu 'Husinske bune' rudari upozoravaju na težak položaj i uvjete rada

Rudari na današnji dan upozoravaju na težak položaj, zastarjelost opreme s kojom rade i druga pitanja koja opterećuju poslovanje rudnika.
Gospodarstvo / Industrija | 21. 12. 2022. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 101 godinu počela je "Husinska buna" u kojoj je sedam rudara svojim životima platilo cijenu borbe za svjetliju budućnost. U spomen na hrabre Husinjane, 21. prosinac se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan rudara.

Rudari na današnji dan upozoravaju na težak položaj, zastarjelost opreme s kojom rade i druga pitanja koja opterećuju poslovanje rudnika.

''Ili zatvorite rudnike ili ih dovedite u stanje da mogu odgovoriti zahtjevima energetskog sektora. Postoji niz razloga, a kao prvi je odnos vlasnika kapitala JP 'Elektroprivreda BiH' koja ne ulaže u rudnike. Drugi je izjave tih ljudi koji kažu da će se zatvoriti rudnici, da nema ulaganja i onda zamislite mladog čovjeka koji želi raditi u rudniku hoće li prihvatiti takav posao'', kaže predsjednik Sindikata Rudnika Kreka u Tuzli Zuhdija Tokić.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH je za poboljšavanje materijalnog statusa rudara, ali i humanije i sigurnije uvjete za rad.

''Kakve su to promjene na bolje donijeli pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta koje su jednostrano nametnuli od strane određenog broja uprava u rudnicima. Evo i to smo pustili na određeni način da se uradi. Da li je to donijelo kvaliteta više po pitanju efikasnosti, operativnosti, realizacije poslovnih planova… Nije, unazadilo nas je. Mi u vremenu kada trebamo podizati poslovne rezultate, kada se ugalj traži na sve strane, mi padamo u proizvodnji i nitko ne intervenira'', ocijenio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Kopirati
Drag cursor here to close